На територията на Европа определено са се водили много битки за надмощие, но трябва да признаем, че днес по-голяма част от тях са останали в историята. Хакерските атаки обаче не подбират жертвите си и се оказва, че един млад нидерландец си е набелязал данните на цяла нация.  
По информация на Ройтерс арестът на заподозрения е бил още през ноември, но за да защити дългогодишното си разследване, полицията чак сега разкрива детайли. Твърди се, че младежът е разполагал с данните на около 9 милиона австрийци - включително пълното име и адрес, дата на раждане и др. Базата с данни е била предложена на търг в онлайн форум през май 2020 година и според запознати най-вероятно се касае за „регистрационни данни“, които жителите на Австрия са длъжни да предоставят на властите. Местните медии смятат, че изтичането е станало възможно, след като хакерът се е възползвал от грешка във виенска IT компания, която е имала временен достъп до информацията.

Обвиняемият очевидно също се е опитвал да продаде подобни набори от данни, свързани с населението на Италия, Нидерландия и Колумбия, въпреки че не е ясно колко жители от тези страни са били засегнати от хакерската атака.  
Арестът се е състоял в края на миналата година, в апартамент в Амстердам, а според съобщенията той вече е известен на международната полиция и в момента се разследва от нидерландските власти.  
„Тъй като тези данни бяха свободно достъпни в интернет, трябва абсолютно да се приеме, че тези регистрационни данни са - изцяло или частично - безвъзвратно в ръцете на престъпници“, каза австрийската полиция. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Физици определиха кое е най-доброто домашно скривалище при ядрена атака