Живеем в дни, в които дизайнът на мобилните телефони трудно може да ни изненада с нещо. Стъпките се правят плавно, пазарът се проучва детайлно, изчезват бутони, рамки, дори намалява броят на “дупките” на устройствата. Ето защо в края на 2020 решихме да погледнем назад и да си припомним времената, в които дизайнът беше водещата концепция дори с риск да бъде изместена или дори пренебрегната практичността.

Кои всъщност са най-грозните телефони, правени някога?

 

 

Motorola StarTAC Rainbow

 

 

Снимка: HistoryTech

С него ви връщаме в далечната 1996 година. Ако съдим по филмите от тези години, мобилните телефони бяха нещо, което се използва предимно “по работа” и по-голяма част от устройствата бяха черни. Всъщност оригиналният Motorola StarTAC също е такъв, като дизайнът му намира своето място в технологичната зала на славата - като пренебрегнем няколко други опити, всъщност той е първият телефон, който се сгъва на две и се затваря с капаче, или по-популярни като “миди”. Той проправя своя път доста смело и участва в много филми и сериали, ставайки мечта на мнозина. Съответно Motorola решават, че пазарът е готов и за нещо “по-младежко”, и така се появява StarTAC Rainbow. Колкото и да се опитват да го представят за “нишов”, истината е, че той е пълно фиаско - цветова комбинация от яркожълто, наситено синьо-зелено, с декорации в бордо и лавандулово лилаво е… крайно потресаваща дори за средата на 90-те. Особено когато е върху грубата пластмаса, използвана за изработката на мобилните телефони. Освен това създателите някак си не са успели да запазят дизайна и StarTAC Rainbow прилича повече на гръмнала цветна пуканка, отколкото на мобилен телефон. А това не е никак добре.

 

 

 

Motorola V100

 

 

Снимка: picclick.co.uk

Отново Motorola са в класацията - този път с модела V100. През 2000 година те решават, че трябва да влязат в тенденцията с QWRTY клавиатурата посредством телефон, наподобяващ изключително много на... калкулатор. Нещата стават все по-забавни, защото корпусът е в прозрачно синьо, а около дисплея се “навърта” украса със странна шарка.

 

 

Siemens Xelibri

 

 

Снимка: Rainbowknight

Всъщност серията Xelibri се състои от 7 модела, като номер 1 и номер 7 са доста стандартни. Не така стои ситуацията при останалите. Интересно е, че всичките са представени през 2003 година и са вдъхновени от тематиката за извънземните и Космоса. Дизайнът е атрактивен и доста футуристичен до момента, в който все пак трябва да приемем, че това са мобилни телефони с изключително малки дисплеи, на които не се вижда почти нищо.

Разбира се, такъв е бил стандартът, но когато бутоните са разпръснати от двете страни, става изключително трудно да се набере номер, какво остава за текстово съобщение. Xelibri 5 се опитва да се завърне към традициите, но го прави по изключително груб начин - телефонът прилича на малка ръбата тухличка.

Снимка: Rainbowknight

В контраст на него Xelibri 6 е с прекалено претенциозен дизайн, наподобяващ на пудриера и с интегрирано... огледало около дисплея. Потребителите продължават да въздишат по дизайна и се чудят как той би се възприел в комбинация със съвременните технологии.

 

 

Nokia 7600 и 7700

 

 

Снимка: Shritwod

Да си дойдем на думата - Nokia са една от компаниите с най-дръзки решения в дизайна. Особено голямо беше предизвикателството да запомниш точната комбинация от 4 цифри, за да не стане грешка при покупката. Но едно е ясно - 2003 е била година, в която явно е имало пазар, на който са се предлагали странни телефони. Nokia 7600 има нестандартна капковидна форма и подобно на Siemens Xelibri, бутоните са разположени - точно така - от двете страни на екрана.

Снимка: Shritwod

Заедно с нея се появява и идеята за Nokia 7700 като устройство, разполагащо със стилус, по-голям екран и най-разнообразни приложения за изображения, музика, текст и игри. Но плановете се променили и производството му било спряно още в самото начало - само след няколко хиляди бройки.

 

 

Nokia 7280

 

 

Снимка: Pal Berge

Вече видяхме телефон пудриера, време е за телефон червило и това е Nokia 7280. Всъщност дизайнът е спечелил множество награди, но потребителите не мислят по същия начин. Изпреварил времето си - телефон без никакви бутони, разполагащ единствено с Navi Spinner - колелце, чрез което трябва да напишете своето съобщение във времената на SMS-ите. А малкото стърчащо етикетче от плат с надпис NOKIA, подобно на тези, които се поставят на дрехите, не допринася за нищо друго освен за дизайна.

 

 

Toshiba G450

 

 

Снимка: Brett Jordan

2008-а и грешката се повтаря - нещо подобно на Nokia 7280, но с 3 “колелца” спомагащи за създаването на текстови съобщения. И ако при Nokia е имало поне какво “да хванеш”, то 16 мм и 57-грамовата Toshiba G450 трудно би се сравнила и с дистанционно.

 

 

Virgin Mobile Lobster 700TV

 

 

Снимка: TechRadar

Вече стана думи за “миди”, а дойде ли време за “омари”? Всъщност не само името на този телефон е лошо. Той изглежда така, все едно сте го изпуснали и е бил премазан, защото горната му част е несиметрично издадена. Всъщност това е TV тунер, който е можел да улавя различни станции и канали и да ги предава на телефона ви през 2006 година. Не е никак зле, но дизайнът е покъртителен. Всъщност той е дело на HTC - длъжни сме да го споменем.

 

 

F88 WristPhone

 

 

 

Снимка: PricePony

Годината е 2006 и не знаем как да ви го кажем, но всъщност тогава китайците са направили своя пръв опит да създадат умен часовник. Разбира се, не са знаели това и са създали...телефон за китка. И зад този дизайн се крие вдъхновение - CEC Corp са търсели начин да зарадват своите световноизвестни състезатели по пинг-понг. Устройството е разполагало с цветен екран, имало е всички функции на мобилен телефон, разполагало е с камера за видео конференции, както и с възможност да записва звук до 4 минути. В действителност, бутоните са на каишката, дисплеят стърчи, а антената е просто короната на цялата композиция.

Виж още: Най-грозните коли, създавани някога