Живеете в триизмерен свят. Можете да се движите наляво, надясно, напред, назад, нагоре и надолу. А сега си представете същество, което може да се появява и да излиза от вашата реалност, сякаш натиска бутон, като най-блестящия майстор на илюзии. Освободено от физическите ограничения на нашия свят, това същество вече може да пътува мигновено през огромни разстояния в пространството. Независимо дали го възприемате като вид „душа“ или „духовна същност“, това същество е отключило скрити измерения, които според някои лежат отвъд нашето възприятие.

Но какво би станало, ако и вие бяхте свързани с тези по-висши измерения? Ами ако другата дума за въпросното извънземно същество е „съзнание“ - включително и вашето собствено?

Въпреки вековните научни изследвания природата на съзнанието остава загадка. Теориите за обяснение на явлението са многобройни - от невронните мрежи в мозъка до сложните алгоритми на познанието, но никоя от тях не е успяла да улови окончателно същността му. Д-р Майкъл Правица, професор по физика в Университета на Невада, Лас Вегас, смята, че трябва да търсим скрити измерения, за да обясним съзнанието. Според него съзнанието има способността да надхвърля физическия свят в моменти на повишено съзнание. Концепцията му се свързва с теорията за хиперизмерността, или идеята, че нашата вселена не се състои само от трите измерения, които възприемаме. Вместо това вселената може да е част от много по-голяма връзка със скрити измерения, теоретизира Правица.

Ако тази противоречива теория се окаже вярна, ще трябва да приемем не само, че някои същества могат да живеят извън физическата сфера, свободни от ограниченията на пространството и времето, но и че нашето съзнание може да има подобна способност.

Правица открива, че хиперпространството е уникален начин да свърже научния си опит с религиозните си убеждения. За тази цел той е в периферията на традиционното научно мислене, като довежда по-широко разпространените идеи до крайности като начин да мисли за сложни теми. Правика вярва, че хиперизмерността е много по-позната концепция, отколкото си мислим. Например той твърди, че Исус може да е хиперизмерно същество - и то не единственото. „Според Библията Исус се е възнесъл на небето 40 дни след като е бил на Земята. Как се възкачваш на небето, ако си четириизмерно същество?“ пита ученият. Ако сте хиперизмерен, е много лесно да пътувате от познатия ни свят в небето, което може да е свят с по-високи или безкрайни измерения, отговаря пак той.

Правица предполага, че всеки от нас може да има потенциала да се свързва с по-висши измерения, когато ангажира мозъка си по определен начин, например докато създава изкуство, практикува наука, размишлява върху големи философски въпроси или пътува до най-различни далечни места в сънищата си. В тези моменти съзнанието ни разчупва завесата на физическия свят и се синхронизира с по-висши измерения, които в замяна го заливат с потоци от творчество. „Самият факт, че можем да си представим по-високи измерения от четири в рамките на нашето съзнание, в рамките на нашата математика, е дар. Това е нещо, което надхвърля биологията“, завършва той.

Снимка: Unsplash

Виж още: Фотографът пътешественик Остин Ман подложи iPhone 16 Pro на най-тежкото фото изпитание (ВИДЕО)