Използването на дърво като основен строителен материал за сгради набира все повече популярност. Сега, в чест на архитектурния фестивал в Хамбург, който се провежда всяка година, немската фирма Architekturagentur е създала Woodcube - кооперация, конструирана почти изцяло от дървесина. Пететажната сграда определено привлича погледите с вида си на нещо, построено с дървени блокчета, като тези, с които си играят децата.

 

Единственото в Woodcube, което не е от дърво, е асансьорната шахта, самият асансьор и основите на сградата. В изграждането й не са използвани никакви вредящи на околната среда материали, включително строително лепило - архитектите са предпочели да използват дюбели, за да свържат частите. Общият размер на помещенията е 1479 кв.м, а апартаментите са осем на брой. Външните стени имат 32-сантиметрова дебелина и предлагат отлична изолация. 

 

Асансьорът на сградата е оборудван със специална спирачна система, която възстановява енергията и намалява цялостната й консумация с 60%. Електроенергията, необходима за сградата, се осигурява от мощни слънчеви панели. Woodcube ще бъде демонстрирана и обявена за действаща за пръв път на фестивала в Хамбург края на месеца.