Tony Stark направи нещо много повече от това, че просто спаси света в Iron Man 3. Той помогна на Hollywood да отбележи рекордно боксофис лято, което доведе и до отлична 2013 година, пишат от Bloomberg. Заключението е направено върху данни, обявени от анализаторската компания Rentrak. Според нея кината в Северна Америка са подобрили рекордните 10.8 млрд. долара от продажби на билети през 2012 г., но само с 1%.

 

Сред причините за по-добрите финансови резултати не е нарастване в продажбата на билети. Вместо това в сила влизат други фактори – филмовите компании успешно разпределиха премиерите си, за да не се получават големи боксофис сблъсъци, но и по-високата цена на IMAX прожекциите и тези, направени в кина с по-модерни столове, звук и т.н. „За да накараш зрителите да похарчат повече пари, трябва филмът да е впечатляващ”, коментира Martin Pyykkonen, анализатор към Wedge Partners. „Това е и една от причините, поради които студиата станаха толкова добри, но и фокусирани върху производството на големи блокбъстъри.”

 

Iron Man 3 на Walt Disney беше финансово най-успешният филм за отминалата година. Той отбеляза приходи от 409 млн. долара. Интересно е, че именно филмовите продължения бяха най-големите „виновници” за изключително успешната година – в топ 10 намираме цели 8 продължения. Iron Man 3 е следван от The Hunger Games: Catching Fire (393.5 млн. долара), а на трета позиция е Despicable Me 2 с приходи от 367.8 млн. долара.

 

През годината станахме свидетели и на финансови провали. И тук водач е Disney, тъй като The Lone Ranger е загубил между 160 и 190 млн. долара. Към лентата се присъединяват After Earth с Will Smith и White House Down с Channing Tatum и Jamie Foxx.

 

Вижте впечатляващия втори трейлър на The Amazing Spired-Man 2.