NASA и Националната администрация за ядрена безопасност на САЩ представиха нов проект, който изглежда все едно изваден от страниците на научнофантастичен екшън. Наречен HAMMER или Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Energy Response, той представлява нов космически кораб с потенциално ядрен боен заряд. Идеята е, че подобен кораб може да използва най-мощното оръжие, познато на човечеството, за да се справи с някой огромен астероид, застрашаваш планетата ни.

Ако астероидът е прекалено голям, на дневен ред излиза именно ядрената опция. Използвайки бойната глава, учените ще могат да променят бързо скоростта на небесното тяло.

Съществуването на такъв проект не означава, че непременно ще видим ядрения космически кораб. Въпреки че примерна разбивка на разходите не е представена, подобно начинание без съмнение ще бъде изключително скъпо.

Това ще е потенциалното решение на опасност, произлизаща от прелитането на астероида Бену, който е бил откъснат от гравитационното привличане към Сатурн и се приближава към Земята. Някои считат, че астероидът дори може да се сблъска със Земята и да предизвика гигантски катаклизъм. Шансът за това е едно на 2700, като може да се случи след около 150 години. Хората, които ще живеят на Земята през 2135 г., ще знаят по-добре дали Бену представлява заплаха за планетата.

Тагове: