НАСА внезапно издаде предупреждение за астероид, който се намира близо до Земята, след като установи, че космическият обект 2024 PK2 ще се приближи най-близо до нея на 11 август.

83-метровият астероид е голям колкото малка сграда и ще премине покрай Земята на разстояние малко над един милион километра. Астероидът е част от групата Атен, която представлява група астероиди, които често пресичат земната орбита.

Астероидът ще се приближи до Земята с плашещата скорост от около 31 380 км/ч.

Въпреки че разстоянието изглежда огромно, то е много близко от астрономическа гледна точка, поради което за НАСА става наложително да наблюдава тези близки до Земята обекти (NEOs) като 2024 PK2.

Разстоянието между астероида и Земята е три пъти по-голямо от разстоянието между Луната и планетата, което превръща космическата скала в обект, близък до Земята, който трябва да бъде следен от НАСА поради близостта му до планетата.

НАСА заедно с други космически агенции е създала мрежа от телескопи и усъвършенствани изчислителни технологии за идентифициране на обекти, намиращи се в близост до Земята. Въпреки че много от тези обекти не се доближават много до Земята, някои от тях се приближават на страшно голямо разстояние и се определят като потенциално опасни астероиди, на които трябва да се обърне повече внимание.

Такива астероиди са с размери над 140 метра, а орбитите им ги отдалечават на 7.5 милиона километра от Земята. Центърът за изследване на обекти, близки до Земята (CNEOS), на НАСА наблюдава всички такива обекти и търси потенциални рискове от сблъсък.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple най-сетне взима мерки срещу съществуващата от десетилетия уязвимост 0.0.0.0 в Safari 18

 

Тагове: