Преди време, астронавтите от Международната Космическа Станция са имали нужда от начин, по който да елиминират етиленовия газ, отделян от растенията в станцията. Тогава NASA, съвместно с университета в Уисконсин, започват разработката на въздухопречистваща система на име Airocide. Сега същата тази технология навлиза в ежедневния живот – като продукт, който успешно елиминира всички вредни частици от въздуха, който дишаме.

 

Пречистващата система поглъща в себе си всички замърсявания, присъстващи във въздуха, и ги вкарва в т.нар. реакционна камера, съдържаща малки стъкълца с покритие от титаниев диоксид. С помощта на високо концентрирана светлина, титаниевият диоксид произвежда хидроксили. Когато органичните въздушни молекули влязат в контакт с хидроксилите, карбоничните връзки в тях биват разрушени.

 

Според компанията Airocide, тази система за пречистване на въздуха е почти 100% ефективна за премахване на биологични замърсители като плесен, гъбички, цветен прашец, вируси, бактерии и вредни вещества, изпускани от боя например.