Мислим, че знаем всичко за социалните парадигми на животните? Възможно е някои малки подробности да ни убягват. Такъв е случаят с Танър и Блеър, две кучета, които са формирали особена връзка, смятана за нехарактерна за животните. 

Танър е сляп по рождение и страда от силни гърчове, но се справя добре, докато е в компанията на стопанина си. За съжаление той умира, което оставя кучето самотно и неориентирано, което води да задълбочаване на болестта, а новата му стопанка изглежда не помага много. В един хубав ден обаче Танър среща Блеър напълно случайно. Двете животни споделят сходна съдба - Блеър е бил прострелян като малък и оттогава живее с страх, без да може да се довери на никого. 

В същия ден обаче се случва чудо - кучетата се сприятеляват моментално. Блеър захапва каишката на Танър и започва да го води навсякъде, а симптомите на стрес и гърчове и в двете животни изчезват, като сега те са в пъти по-дружелюбни и спокойни. 

Учени и лекари твърдят, че Блеър "осъзнава", че Танър е сляп, а актът на помощ е съзнателен. По техните думи това е в известна контрадикция с текущите ни схващания за поведението на кучетата.

 

Тагове: