Мисията на НАСА "Джуно" е заета с изучаването не само на планетата Юпитер с нейното странно време и силно магнитно поле, но и на няколко от нейните ледени луни, включително интригуващата Европа. Често основна цел на изследванията за обитаемост, Европа е вълнуваща като потенциален носител на живот, тъй като се смята, че има океан от течна вода - въпреки че този океан е под ледена кора с дебелина до 15 мили. Juno направи снимки с висока разделителна способност на повърхността на Европа, а учените наскоро анализираха тези данни, за да идентифицират фрактури и други особености, преминаващи през ледената обвивка.

Изследователите очакваха да открият следи по повърхността като хребети и котловини, но това, което ги изненада, бяха големи ями, широки до 50 километра. Характеристиките на повърхността предполагат, че ледената кора не е заключена на място, а се носи по повърхността на океана и може да се движи - теория, наречена истинско полярно скитане.

"Истинско полярно скитане се получава, ако ледената обвивка на Европа е отделена от скалистата ѝ вътрешност, което води до високи нива на напрежение в обвивката, които водят до предвидими модели на пукнатини", казва в изявление Кенди Хансен, съизследовател на "Джуно", която ръководи планирането на JunoCam в Института за планетарни науки. "За първи път тези модели на пукнатини са картографирани в южното полукълбо, което предполага, че ефектът на истинското полярно скитане върху геологията на повърхността на Европа е по-широк, отколкото е било установено досега."

В допълнение към цветните изображения на Европа, направени от инструмента JunoCam, има и черно-бели изображения, направени от камерата Stellar Reference Unit (SRU). Първоначално камерата SRU е била предназначена да помага за насочването на космическия апарат в правилната посока, но изследователите са открили, че могат да я използват и за научни цели, тъй като тя е особено полезна за изучаване на особености при слаба светлина.

Екипът на "Джуно" използва SRU, за да направи снимки на нощната страна на Европа, когато тя е обърната към Слънцето и единствената светлина, която получава, е слънчевата, отразена от Юпитер. Това им помогна да видят особености като хребети и петна, които изглежда са причинени от водни потоци, изхвърляни от океана под ледената кора. Това означава, че на Европа потенциално все още има активни ледени вулкани, което е вълнуващо за бъдещите мисии, планирани да посетят луната.

Снимка: Unsplash/NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS. Image processing: Björn Jónsson (CC BY 3.0)

Виж още: Създадоха супербърза 6G връзка чрез изкривени светлинни лъчи

 

Тагове: