Преди десетки хиляди години магнитното поле на Земята се е преобърнало - и сега учените пресъздадоха призрачния звук, който се чува по време на този катаклизъм.

Използвайки данни от триспътниковата мисия Swarm на Европейската космическа агенция, която навлиза дълбоко в магнитното поле на нашата планета, датски и германски изследователи са успели да картографират и пресъздадат звуците от т.нар. събитие Лашан, в резултат на което преди 41 000 години магнитното поле на Земята за кратко се е обърнало.

По време на това събитие, наречено на лавовите потоци Лашан във Франция, където през 60-те години на миналия век за пръв път са открити доказателства за това преобръщане, магнитното поле на нашата планета отслабва само до пет процента от нормалната си сила.

Това е позволило на куп космически лъчи да преминат през атмосферата - и както показват в своята възстановка изследователите от Техническия университет в Дания и Германския изследователски център по геонауки, това предизвиква ужасен звук.

След като по същество съставили нотите на това древно събитие, скандинавските изследователи използвали полеви записи на всякакви звуци - от скърцане на дърво до падане на камъни - и ги слели заедно, за да създадат причудливите извънземни звуци на магнитното поле на планетата, което побеснява.

Можете сами да чуете злокобното аудио, което по някакъв начин е земно по своята същност.

Макар че за първи път се вслушваме в отдавнашното събитие в Лашан, това не е първият път, когато данни от мисията Swarm на ЕКА се използват за проследяване на магнитното поле на нашата планета.

Още през октомври 2022 г. космическата агенция и Техническият университет на Дания публикуваха аудиозапис на това как звучи съвременното ни магнитно поле - и той също беше доста смразяващ.

Подобно на по-новия запис, изследователите изглежда са използвали записи на скърцане на дърво, за да представят „звука“, който магнитното поле на нашата планета може да издава по време на слънчеви бури.

„Скърцането на магнитното поле на Земята е придружено от представяне на геомагнитна буря, възникнала в резултат на слънчево изригване на 3 ноември 2011 г.“, обяснява музикантът Клаус Нилсен, подкрепящ проекта TUD, в изявление относно записа, „и наистина звучи доста страшно“.

За записа през 2022 г. учените получават достъп до 32 подземни високоговорителя на площад „Солбйерг“ в Копенхаген, за да възпроизведат представянето на магнитното поле за публиката точно навреме за Хелоуин през същата година.

С тази последна публикация датските изследователи отново предлагат звуците на магнитното поле на нашата планета навреме за Хелоуин и по стечение на обстоятелствата го правят точно след като поредната мощна слънчева буря удари Западното полукълбо.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това малко приложение пренася някои функции на Apple Intelligence в Windows

 

Тагове: