Приходите на Alphabet, компанията - майка на Google, преминаха границата от 100 милиapдa долара за първи път в 20-годишната история на корпорацията. Въпреки това те са по-малко от очакваните за последното тримесечие, като причината за това са повишените разходи по реклама на потребителска електроника, тв услугата на YouTube и облачните технологии на Google.

Taĸa пeчaлбaтa зa тpимeceчиeтo дocтигa 6.8 милиapдa дoлapa, пoд пpoгнoзaтa нa aнaлизaтopитe зa 7 милиapдa дoлapa.

Apple премина границата от 100 млрд. долара годишни продажби през 2011 г., а Amazon пък сториха това през 2015 г.

От своя страна Google дължи ръста в приходите си на бизнеса с реклама в интернет. Google и Facebook държат над 60% от дигиталните реклами в САЩ през миналата година, сочат данните на компанията за проучвания eMarketer. Този дял, изглежда, само ще се увеличава в бъдеще.

Освен рекламата обаче Google започва да развива и други канали за печалба.

В графата „други приходи” за миналата година стоят близо 15 милиapдa долара, като това включва продажби на облачни услуги и хардуерни продукти като смартфоните Pixel и говорителите Google Home.

Накрая Google обяви, че разширява своето видео приложение YouTube Go, предназначено за нововъзникващи пазари, където потребителите имат по-евтини телефони и ограничен достъп до интернет до повече от 115 допълнителни държави.

Тагове: