Папа Бенедикт XVI ще се придвижва със снежнобял открит Mercedes-Benz G-Class по време на публичните си аудиенции. Новият папамобил беше правен в продължение на две години, при това с чести консултации с Ватикана, преди да бъде връчен лично на Негово светейшество.

Колата е разработена на базата на Mercedes G500. В нея се влиза през подчертани в червено прагове в задната част. По време на аудиенциите си папата стои прав в автомобила си, така че да се вижда от всички. Автомобилът е със сгъваемо предно стъкло и подобно на предшествениците си, е боядисан във ватиканско бяло.

Автомобилите Mercedes-Benz имат дълго сътрудничество със светите отци. Първият от тях, сдобил се с папамобил от тази марка, е папа Пий XI през 1930 г. Той се придвижва с лимузината Nürburg 460 Pullman. През следващите десетилетия компанията Mercedes-Benz периодично е разработвала по някой модел за Ватикана.

В момента Бенедикт ХVІ, който е германец, разполага с богат парк от автомобили Mercedes-Benz, като тук влизат новият G500 Cabriolet, M- и S-Class, припомня агенция Speed-Press.

Тагове: