Както добре знаем - партитата са чудесна идея, стига локацията да си заслужава. Това най-често изключва хотели и други места за отдих, но с появата на концепцията за Airbnb на всеки му е минавала идеята от типа на „Wow, това е толкова готино място, защо да не се съберем с приятели?“. И наистина - защо не? Освен оплакванията от съседите, огромния риск нещо в наетото пространство да бъде повредено и разбира се, риска виновниците да се опитат да се покрият. Ето защо през 2020 г. от Airbnb временно забраниха провеждането на неупълномощени партита в имоти, резервирани чрез платформата. Две години по-късно забраната се превърна в постоянна.

Компанията заяви, че временното действие е било ефективно за ограничаване на гостите, организиращи неразрешени партита, които смущават съседите. 
„Смятаме, че има пряка връзка между прилагането ни на политиката през август 2020 г. и 44% спад на годишна база в броя на докладите за партии. Забраната беше добре приета от нашата домакинска общност и получихме положителна обратна връзка от лидери на общността и избрани длъжностни лица. Докато надграждаме тази инерция, вярваме, че е подходящ моментът да кодифицираме тази политика“, обясни Airbnb в публикация в блог. 
Но не можем да кажем, че сме изненадани - първите стъпки бяха направени още през 2019 г., когато Airbnb забрани купоните на открито. Компанията също така стартира телефонна линия за подкрепа, на която да се съобщава за шумни партита или притеснения относно нечия лична безопасност в резервирания имот. Платформата предприе тази стъпка, след като имаше няколко инцидента с фатален край, които са се случили по време на различни партита, организирани в резервирани чрез Airbnb имоти. 
През август 2020 г. компанията постави ограничение от 16 души в големи жилищни сгради. Въпреки че беше предизвикана от пандемията от COVID-19, мярката послужи и за ограничаване на партитата. Сега с тази нова политика за партита тя ще премахне ограничението от 16 души за големи имоти въз основа на обратната връзка с домакините през следващите месеци. 
Airbnb каза, че гостите, които нарушат разпоредбите, могат да бъдат изправени пред спиране на акаунтите или пълно ограничаване на достъпа до платформата за резервации за почивка. Според статистиката миналата година на тези санкции са били подложени 6600 потребители заради нарушаване на правилата на компанията. 

Снимки: Unsplash

Виж още: USB памет, съдържаща личните данни на цял град, била изгубена след безпаметен запой