Комуникационният протокол за обмен на файлове в интернет BitTorrent обяви на блог си, че вече има нов собственик. Блокчейн компанията Tron вчера закупи правата над протокола и сега екипът на BitTorrent се мести в Сан Франциско.

Двете страни отказват да коментират цената, но от TechCrunch споделят, че компаниите са си стиснали ръцете за около 126 млн. долара кеш.

Основателят на Tron, китаецът Джъстин Сън, твърди, че сделката превръща компанията му в „най-голямата децентрализирана екосистема в света“. BitTorrent миналия месец съобщи, че няма намерение да променя политиката си и не смята да таксува клиентите за услугата нито сега, нито за в бъдеще. Ще видим обаче какво мислят по въпроса от Tron. Съвсем скоро хората може да започнат да копаят TRX криптовалути чрез BitTorrent.

Сделката е изгодна и за двете страни

Можем обаче да бъдем сигурни, че BitTorrent и софтуерът uTorrent няма да загубят потребителите си и поне засега не се очертава тези близо 100 млн. души да трябва да започнат да си плащат за въпросната услуга.

Изглежда приложенията като BitTorrent Now – музикална и видео апликация – ще продължат да съществуват. Най-вероятно обаче Tron няма да предприемат нови проекти, а по-скоро ще се фокусират върху стабилизирането на сегашните.

Сделката е изключително изгодна и за двете страни. Бизнесът на BitTorrent най-накрая ще потръгне, а цената на Tron се е качила с 8% само за един ден.