Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

A' Design Award & Competition (designaward.com), една от най-големите и признати международни награди за дизайн в света, обяви резултатите от конкурса си за дизайн за периода 2022–2023 г. Преди броени часове станаха известни цели 1884 победителя от 114 държави в 140 различни дизайнерски дисциплини! Заявките бяха внимателно оценени от международно влиятелно жури, съставено от утвърдени учени, видни представители на пресата, творчески професионалисти в областта на дизайна и опитни предприемачи, които отделиха голямо внимание и грижа за детайлите, докато гласуваха всяка заявка.

Почитателите на добрия дизайн от цял свят са сърдечно поканени да получат свежо вдъхновение за дизайн и да открият най-новите тенденции в изкуствата, архитектурата и технологиите, като посетят онлайн галерията на победителите на наградите за дизайн на адрес http://www.designmag.org, в която са представени всички най-добри проекти от конкурса за 2022 - 2023 г., както и наградени преди това творби от минали години. Можете да прочетете и интервюта с наградени дизайнери на адрес http://www.design-interviews.com.

За наградите накратко

Вече няколко години ви запознаваме периодично с хода на световните награди за дизайн A’ Design Awards, начините да участвате в надпреварата, както и, разбира се, най-интересното – самите наградени предложения и дизайнери. Лауреатите на наградата и конкурса за дизайн получават слава, престиж, признание, авторитет, публичност и международна известност, както и изчерпателен и богат комплект за победители, който включва всичко, от което бихте могли да се нуждаете. Той включва 3D принтиран метален трофей A' Design Award в черна луксозна кутия, годишник в цифров и хартиен вариант, принтиран сертификат за постижения в областта на дизайна в метална рамка, наръчник за победителите, безплатна покана за галавечер за двама души на церемонията по награждаването, безплатно участие и разпределение на пространството в изложбата на победителите (вкл. онлайн галерия и физическа изложба в Италия), гарантирано публикуване чрез мрежите IDNN и DXGN в над 100 списания, включително Design Interviews и DM Design Magazine, изготвяне и разпространение на прессъобщения, доживотно лицензиране на логото на наградените, дизайн и печат на плакат А2 за изложбата и много други, като например включване в World Design Rankings и превод на наградените работи на над 108 езика, както и международни PR услуги! Повече за наградите прочетете тук: http://www.whatisadesignaward.com.

Регистрацията в A' Design Award е безплатна, както и качването на вашите дизайнерски предложения и получаването на предварителна оценка. Процесът е анонимен и поверителен и без задължения, преди да номинирате работата си за разглеждане в A' Design Award. Ранните регистрации за A' Design Award 2023–2024 стартираха веднага след обявяване на победителите. Затова не се бавете и включете и вашите творби на ТОЗИ АДРЕС, за да получите слава, престиж и международна публичност.

Но да не се бавим повече! Нямаме търпение да ви покажем една малка част от най-интересните наградени предложения за настоящата година. Разгледайте ги, проследете линковете към тях за повече информация и ви пожелаваме да стимулирате сетивата и емоциите си така, че да получите вашия собствен импулс за участие.

 

Seven Wind Chime

Всички части на Seven са изработени от месинг и са отлично балансирани. За да се запази балансът, е необходимо високо ниво на прецизност. Затова продуктът е произведен в Такаока, префектура Тояма, която е известна с металообработката си. Една от характеристиките на производството в Такаока е разделението на труда. Производството на този продукт стана възможно благодарение на концентрацията на техническите възможности на специалисти в различни области, като леене, огъване и заваряване, включително и на завода SANOMASA, който този път пое цялостното ръководство на производството.

by So Koizumi

 

Mobius Chair

Лентата на Мьобиус е математически обект с най-уникални физически и математически качества, изграден само от една страна и един ръб. Тези качества са използвани в стола "Мьобиус", за да се създаде интригуващ, вечен елемент. Смелият дизайн е въплъщение на безкрайността, създавайки усещане за плавност и безкрайно движение. Уникалната му форма и структура позволяват на това изделие да съчетае форма и функция, създавайки удобно кресло, което може да служи и като произведение на изкуството.

by William Ridley-Smith

 

Guo Cui Wu Du Chinese Baijiu

Този продукт за поместване на твърд алкохол, наречен Guocui Wudu, е от провинция Хенан, Китай. Ликьорът се произвежда от пет традиционни китайски лечебни растения, които се накисват и варят. На пазара конкурентните продукти повече или по-малко съдържат някои утайки, останали по време на процеса на варене. За разлика от тях най-голямото предимство на този продукт е, че чрез многобройни процеси чистотата на ликьора се доближава до състояние на нулева замърсеност, което дава на потребителите по-силно чувство за сигурност.

by Xiongbo Deng

 

Cuiwan Zhongcheng Demonstration Zone

Това е непрекъснато, многоизмерно, отворено, свободно и подобно на арт парк място, където гражданите могат свободно да общуват помежду си. Всички материали, използвани в проекта, са нисковъглеродни, екологични и рециклируеми. В сградата преобладава стоманената конструкция. Хиперболоидните алуминиеви плочи, които са приложени към външните стени, са персонализирани фабрично и след това се сглобяват на място, като по този начин се избягва замърсяването на околната среда. Те са закачени към външните стени, сякаш растат в триизмерен свят.

by Arch Age Design

 

Maitreya Dharma Hall On Abandoned Mine

Проектът е разположен в планинската местност Сюедоу, в град Сюедоу, район Фенхуа на град Нинбо, провинция Джъдзян, с планирана площ от 144 997 кв.м. Мястото на проекта е било изоставена кариера с открита площ пред нея, със сложна топология, където разликата във височината между най-високата точка и дъното на изоставената кариера е около 35 метра, а под кариерата преминава подземна железопътна линия North-Ring. Стъкленият покрив с един корпус покрива колосалното пространство, за да символизира бъдещата Longhua Dharma Hall. В центъра на обширното пространство под центъра на стъкления покрив е поставен вертикален структурен елемент за вентилация, оборудване и структурна конфигурация, свързваща земята и покрива. Пространствата на върха на централната вертикална структура над стъкления покрив представляват великолепни групови сгради в традиционен китайски стил.

by Guanghai Cui

 

272 Hedges Avenue Pedestal Architecture

Двуетажната основа на пиедестала на 272 Hedges Avenue в Голд Коуст, Австралия, придава човешки мащаб на жилищната кула и създава контекстуална връзка с околността. С разрастването на урбанизацията хората се отделят от природата. Пиедесталът слива застроената и природната среда, като подобрява района и общността. Усъвършенствани техники и продукти за проектиране са използвани от Contreras Earl Architecture за създаването на биологично програмиран и цифрово проектиран дизайн. Пиедесталът е уникално и специфично за обекта решение, което допринася за развитието на архитектурата и градското развитие, като е от полза за жителите и околната среда.

by Rafael Contreras and Monica Earl

 

Honey Drop Lighting

Нежно светлинно осветяване от… мед? Това определено добавя цвят към ежедневието. Поставете меда в стъклен съд, който също прилича на капещ мед, и го разположете върху дървен постамент с акумулаторен светодиод. В случай на извънредна ситуация медът може да се използва като храна, а постаментът – като фенерче.

by Akira Nakagomi

 

The Alien Lighting

Това осветление е създадено и вдъхновено от вглеждането в себе си и в човешките и емоционалните аспекти на хората. Структурата на осветителното тяло израства с корените си от деликатната и куха мрежа вътре в него и достига до безопасната и надеждна рамка от всеки ъгъл. Така се превръща в едно свързано цяло и в чиста и интегрирана структура. Когато тръбните елементи се захващат към своите основи и се превръщат в стълбове като гръден кош, защитаващ сърцето, се създава този обект, в който се проявява светлината.

by Sepideh Bayat

 

Smart Desktop Cable Storage Product Charger

Това е първият интелигентен настолен продукт за съхранение на кабели с функция за безжично зареждане (оборудван с магнитен модул за безжично зареждане) в индустрията, с привлекателен външен вид и практичност. С големия си капацитет и множество интерфейси за зареждане той може да съхранява перфектно захранващите кабели. По време на процеса на зареждане може да се постави стабилно, а кабелите за данни могат да се използват и изтеглят по всяко време, като се сбогува с неприятните сцени като заплетени кабели за данни, а ги държи спретнати и чисти.

by Chunbin Li

 

Snyearth Intuitive Global Clock

Гравитационната сила се осигурява от постоянни магнити, а отблъскващата сила, генерирана от електромагнитите в основата, се контролира прецизно и в реално време с помощта на три аксиални сензора на Хол, за да се постигне стабилност на левитиращата част във всички посоки. Пълноцветни LED светлини са поставени на точното място под полупрозрачния пръстеновиден прозорец, за да се постигне цветен и естествен ефект на показване на прехода, а във вътрешността на глобуса се използва насочен въртящ се светлинен източник, за да се осигури реалистична симулация на ефекта на земния ден и нощ.

by Xiaolong Li and Cheng Yao

 

Longfor Origin Sales Center

В отговор на нарастващата хомогенност на пазара на недвижими имоти дизайнерът предизвиква конвенционалното мислене в областта на дизайна, като въвежда концепцията за център за разпродажба. В резултат на това са положени усилия за превръщането на Longfor Origin в силно персонализирано клубно пространство, което интегрира изкуство, технологии, хуманитарни науки, здраве, бизнес, развлечения и частни банкети, като центърът за продажби изпълнява скрита функция. Динамичният спираловиден полилей, съчетан с лаконичните линии, танцува с музиката и блести с ярки светлини и сенки, създавайки усещане за прогресивен ритъм и предоставяйки на зрителя поглъщащо преживяване. Спираловидно стълбище с къдрава и метална текстура свързва двуетажната зона. Плавните извивки омекотяват ръбовете и постигат хармония между красота и конотация. Във фитнес зоната се предлага ясна гледка към градския пейзаж, където хората могат да се отпуснат както физически, така и психически.

by Cindy Jin

 

Kunming Zhonghaihui Delhi Garden Sales Department

Ако мислите за един град като за отделна личност, сградите в него постоянно предават характера на града. Кунмин, където се намира проектът, е нещо като пролетно цвете през цялата година, което осигурява вдъхновение за проектантския екип. Затова той е създал плаващ остров с море от мечтани цветя, образуващи огромен и вечен организъм. Те са интегрирали въображението си като цветя във формата на помещението, а оформлението на вътрешната равнина е във формата на венчелистчета. Формата на интериора е оформена като разцъфнали венчелистчета с извита форма на повърхността, която е изпълнена с напрежение и сложност, но логиката е проста и ясна, формирайки висок баланс между функция и форма.

by Du Wenbiao

 

Shenzhen Zhongshuge Bookstore

Дизайнът е вдъхновен от добре известната имиграционна история на града – хората идват в града, за да преследват мечтите си, и с течение на времето стават създатели на историята на тази земя. Големите обществени произведения на изкуството на Аниш Капур също вдъхновяват дизайнера да интегрира изкуството с търговията и да използва художествени инсталации като носител на концепцията на пространството. Дизайнът на големите прозорци позволява безпрепятствена гледка към изискания интериор, което е празник за сетивата и създава дълбоко впечатление за марката. Гигантският рафт за книги с формата на спираловидна стълба е превърнат в арт инсталация, която не само изпълнява функцията, но и носи духовността на пространството. Дизайнът слива търговията с изкуството и разчупва оковите на монотонните атрибути на пространството, обвързано с функцията, като внася нов и оригинален ген на мястото за пазаруване на потребителите.

by Xiang Li

 

Minimalism Realm Residential

Този проект е вдъхновен от Pure, което означава да се осигури чисто пространство за клиента. Под един-единствен цвят хората могат да усетят силата на стабилността, да живеят с вътрешното си аз, да позволят на мислите си да достигнат хармонична честота и да се върнат към вътрешния си мир. Дизайнерският екип смело използва един-единствен цвят като основен визуален елемент. За да се подчертае минималистичният стил, шкафовете са проектирани с окачване, а акцентите са очертани със заоблени елементи при завоите и вратите. В проекта са използвани разнообразни техники за проектиране, за да се подчертае последователността и чистотата. Дизайнерският екип е използвал голия цвят като основа, а естественото излъчване и бялата слонова кост в пространството се отразяват взаимно, създавайки текстурирана атмосфера. Що се отнася до последователността на пространството, проектантският екип премахва преградата в обществената зона поради малкия размер на пространството и представя стената с телевизора чрез окачване. В същото време проектантският екип се възползва от различните отразяващи свойства на всеки материал, така че един цвят да може да представи по-разнообразен вид.

by Chiyan Interior Design

 

Swytch Electric Bike Conversion Kit

Swytch вярва, че електрическите велосипеди трябва да са леки, достъпни и да работят като обикновени велосипеди, като същевременно имат електрическа функционалност. Комплектът Swytch позволява на всеки да преработи велосипеда си, като го превърне в мощен електрически велосипед за използване на всякакви терени и при всякакви метеорологични условия. Комплектът за преоборудване на Swytch eBike е снабден с джобна батерия (Power Pack), която е с размери, подобни на тези на голям смартфон. Електрическата асистенция отключва допълнителен пробег и осигурява удобство при пътуване, което позволява на хората да използват велосипеда си като основен вид транспорт. Всеки може да превърне всеки велосипед в електрически с помощта на Swytch Kit, независимо от техническия си опит.

by Swytch Technology Ltd

 

A6Plus Television

С времето семействата все повече се стремят към аудио- и видеоразвлечения. Съотношението на картината в 21:9 – като на кино, може да отговори по-добре на нуждите на семейството. Дизайнът на основата с рафтове разширява функцията за съхранение на телевизора. Дистанционното управление, 3D очилата, аудиосистемата и други свързани с тях елементи могат да се поставят и съхраняват по-добре. MiniLED домашно кино, 21:9 ултрашироко съотношение на кадрите и прозрачен рафт разширяват практическата приложимост на продукта в домакинството, увеличават афинитета на продукта и подчертават естетиката на живота на продукта.

by Konka Industrial Design Team

 

Nikolatesla Unplugged Extractor Induction Hob With Knobs

NikolaTesla Unplugged е вдъхновен от всеки, който работи в кухнята всеки ден, както и от любителите на технологиите, които искат да постигат отлични резултати по-лесно. Замислена така, че да създаде естествена и непосредствена връзка с продукта, NikolaTesla Unplugged е за всеки, който обича да експериментира в кухнята и иска да постигне невероятни резултати с малко усилия както в ежедневието, така и при специални поводи: радостта от създаването на здравословни и вкусни ястия за цялото семейство.

by Elica - Fabrizio Crisa

 

Satuo F7 Intelligent Vacuum and Mop Cleaner

Потребителите могат бързо да превключват 13 режима на работа и интелигентни нива на разпръскване на вода чрез сензорния дисплей и да виждат ясно информацията на дисплея, като например предупреждения за неизправности и батерия. Компонентите могат да се разглобяват гъвкаво, така че е удобно бързо да се сменят специалната кърпа за почистване и кърпата за полиране и отстраняване на мръсотия. Тънката и гъвкава дръжка, комбинирана с огъваща се на 90° глава на мопа, е удобна за потребителите за почистване на дивана, долната част на леглото и други зони.

by Jing Zhao, Pengwei Wang and Kaili Chen

 

W1 Robotic Window Cleaner for Vacuum

W1 използва интелигентна технология за планиране на пътя, която автоматично открива ръбове, избягва препятствия и е подходяща за всички видове плоско стъкло. Резервоарът за вода с вместимост 80 ml е оборудван с двустранна ултразвукова дюза за разпръскване на вода, която осигурява непрекъснато и стабилно мокро избърсване, като подобрява силата на почистване. Многофункционалният робот за почистване на прозорци интегрира интелигентно планиране на пътя, разпознаване на препятствия и активно избягване, което значително подобрява ефекта от почистването.

by Xinyi Ta

 

Brewblender Multifunctional Blender

Brewblender позволява на потребителите да приготвят и създават свои собствени здравословни напитки без хранителни добавки или химикали. BrewBlender може да смила кафе на зърна и бадеми и да ги пресова във френска преса за кафе и бадемово мляко в едно единствено устройство. С пълния комплект могат да се извършват и други приготовления на храна, като смесване, нарязване и разбиване. Специално проектиран е за вашия здравословен начин на живот и е многофункционален за вашата кухненска гъвкавост. Освен това той функционира като чопър, бъркалка и потопяем миксер. Скоростта на смесване може да се регулира върху ергономичната дръжка за смилане и нарязване.

by Adrian Perez

 

Xijiajia Ai Digital Human

Xijiajia е цифров виртуален модел, създаден от Ai с човешки вид, възприятие, взаимодействие и себеизразяване, чиито външен вид, мимики, действия, говорене и дори дрехи се генерират от алгоритъма на Ai. Xijiajia може да извършва интелигентна комуникация и взаимодействие с потребителите въз основа на нейния личностен набор. Освен това тя извършва самостоятелно творчески дейности като рисуване, композиране и аранжиране на музика. Xijiajia може да се похвали с девет основни способности, включително разговор в реално време, пеене и танцуване, движения на устата и изражения на лицето, обличане, стрийминг на живо, множество езици, както и работа на базата на платформи.

by Baidu Online Network Technology

 

Journey Mate Sound Explored Backpack

Journal Mate е интелигентна модулна раница, която обогатява преживяването при пътуване. Интелигентният модул предлага на пътуващите да събират звукови образци на местни езици чрез общуване с местни лица, предизвиквайки приятността на мултисензорното взаимодействие. Всички звуци се визуализират като диаграми с формата на звуковата вълна и се събират в лична звукова библиотека, така че да се постигне усещане за придобиване и събиране. Модулната структура осигурява на потребителите усещане за контрол, който е лесен за съхранение и носене през целия ден.

by Yihui Liao and Chunmao Wu

 

Taboo Biodegradable Chair

Столът е изработен от специална неогнеупорна глина, чиято здравина е сравнима с тази на ABS пластмасата. Тя може напълно да се разгради до органичен тор в рамките на две години в среда на промишлено сметище. Структурата на стола е топологично оптимизирана. След като бяха зададени параметрите на стойностите на силата, опората и налягането, излишните части бяха премахнати. След тестване този стол може да издържи 100 кг натоварване.

by Ji Qi and Donghang Wang

 

Oo2 Desk

oo2 е бюро за управление, което се състои от два куба, единият от които служи за работна повърхност, а другият – за кутия за съхранение. Плочи от огънато дърво покриват кубовете и им придават елегантност и визуално богатство. Тънки крачета свързват кубовете и накрая ги поставят на земята. Целта при проектирането на oo2 е да се постигне форма, която да е функционална и да изглежда луксозна, елегантна и женствена, като същевременно е проста.

by Sepehr Mehrdadfar

 

Widgtech Ashman Photovoltaic Cleaning Car

Widgtech Ashman има чисто електрическо задвижване и гъсенично шаси с интелигентна функция за определяне на пътя. Централният резервоар за вода е с вместимост 200 литра, което подпомага почистването на хиляди квадратни метри фотоволтаични панели. Механичното рамо има шест степени на свобода и е оборудвано с модул за разпознаване на изображения, пулверизатор за разпръскване на вода и почистваща теглеща глава. Модулът за разпознаване на изображения анализира фотоволтаичния панел и управлява механичната ръка, за да извърши почистването.

by Hao Huang and Xu Chen

 

Buzzy Bot Robotic Delivery Vehicle

Buzzy Bot е средноголям автономен автомобил за доставка. Различните видове стоки се поставят в общо 34 отделни автоматизирани отделения за съхранение със система за електронни чекмеджета. Той е в състояние да обслужва голям брой клиенти в най-кратък срок само с едно пътуване. Има адаптивно разстояние до земята – Clearance, за преодоляване на препятствия на пътя. На покрива има слънчеви панели за допълнително електрозахранване. Той разполага с Cargo Drone за транспортиране на средни по размер пратки.

by Marko Lukovic

 

Birdy Speaker

Birdy предлага по-увлекателен начин за управление на възпроизвеждането на музика. С помощта на стика за игра във формата на птица потребителите могат да взаимодействат с музиката си по уникален и интересен начин, като правят преживяването по-естествено и интуитивно. Проектирана така, че да имитира преживяването от докосване и взаимодействие с живо същество, Birdy осигурява освежаващо отклонение от традиционните, безжизнени високоговорители.

by Leijing Zhou and Xin An

 

Cooker Portable Stove

Пикниците на открито се превърнаха в един от модерните стилове, застъпвани от младите хора. Човек избира да излезе от града, търсейки освобождаване и връщане от природата. Продуктът отлично добавя газовата кутия, фурната, източника на огън, съхранението на масло на няколко места, осигуряващи вид красота в живота. Сгъваемата структура на преносимите кухненски съдове е "паспортът" на кухненските съдове на открито, които са леки и без тежест в максимална степен.

by Yansheng Xia

 

Oasis EV Charger

Зареждащата станция съдържа преносим модул с три степени на мощност, за да отговори на нуждите на отдалечени места като например къмпинг в дивата природа. Всяка станция за зареждане може да символизира различни дървета, а растенията дори растат визуално с процеса на зареждане. Като използвате различни станции за зареждане, разположени на различни места, можете да събирате виртуални средства за свои собствени виртуални растения, които от своя страна ще генерират вашите персонализирани виртуални градини.

by Yang Feiya, Fan Xujuan and Wu Chunmao

 

Cooler Master Motion 1 Haptic Gaming Chair

Забележителният силует на Motion 1 определя неговата идентичност, вдъхновена от акулата чук. Motion 1 съчетава външния вид на хищник с естествена елегантност и създава уникален форм-фактор, разпознаваем отпред и отзад. Въпреки че стилистичният избор на стола е направен със силна философия, целият стол – от вдъхновения от пашкула дизайн на шезлонга до увеличената част за главата – служи за подобряване на опората по време на тактилното усещане. Столът потапя потребителите в игри и филми и им предлага уникално изживяване за всяка игра. В рамките на възможностите за осигуряване на движение, текстури и вибрации Motion 1 се стреми към допълнителни функции за подобряване на благосъстоянието, ориентирано към работата, като например известия за сядане след дълъг период от време, помощни средства за сън, релаксация и интеграция със смартфон чрез софтуерния пакет MasterPlus.

by Cooler Master and Shakes

 

Добрият дизайн заслужава голямо признание. През следващите месеци ще ви запознаваме с още предложения сред наградените дизайни за тази година, а вие се надяваме да се амбицирате от тях и да се решите да вземете участие във вече започналите нови номинации за периода 2023–2024 година. Запишете се за участие тук, за да получите слава, престиж и международна публичност!