Технологичният гигант Dell обмисля различни варианти, за да излезе отново на борсата. Един от тях е да се продаде на VMware – компания, в която притежава 80% от собствеността, съобщават източници на CNBC. Ако това се случи, сделката може да подобри рекорда за най-скъпа технологична транзакция, положен от самата Dell през 2015 г. Тогава популярният компютърен бранд придоби EMC за 67 млрд. долара, с което получи 80% собственост във VMware. Последната компания се занимава с решения за виртуализация, която предоставя възможността на една машина да се пускат различни „виртуални“ системи и така да се използват максималните ресурси на наличния хардуер.

Сложната транзакция

Вариантът, в който Dell се продава на VMware, има следните предимства.

Втората компания е публична, като част от акциите ѝ се търгуват свободно. Подобна операция за „обратно сливане“ ще позволи на настоящите собственици на Dell – Майкъл Дел и Silver Lake, да пуснат част от своите дялове под формата на акции и така да капитализират своите инвестиции. Също така ще помогне и за изплащането на дълга от около 50 млрд. долара, който компютърният бранд е акумулирал. Сложната на пръв поглед транзакция има за цел да се прескочи дългата, но стандартна процедура по официално първично публично предлагане. Източниците на CNBC коментират, че традиционното излизане на борсата също се обсъжда като отделен вариант.

Michael Dell

Позабравената битка за контрола на Dell

Dell слезе от борсата през 2013 г., след като основателят ѝ Майкъл Дел заедно със Silver Lake Partners я откупиха от тогавашните акционери за сумата от 25 млрд. долара. Microsoft помогна със заем от 2 млрд. долара при транзакцията. Преди това се разрази малка „война“, водена от технологичния инвеститор Карл Айкън, който отправи оферта за придобиване на компанията. Той беше подкрепен от фонда Blackstone Group, който обаче се отказа заради несигурността на PC пазара по това време. Въпреки че нямаше наддаване между офертата на Дел и Айкън, последният заведе дело срещу компанията за решението да приеме офертата на своя основател.