Facebook беше глобена от Европейската комисия заради сделката по придобиването на WhatsApp от 2014 година. Причината е „предоставяне на подвеждаща информация“. Тогава от социалната мрежа са уведомили ЕК, че не съществува начин, по който потребителите да обединят своите акаунти във Facebook и WhatsApp. Проблемът обаче е, че през август миналата година това се оказа възможно и напълно приложимо. За да бъде ситуацията още по-неприятна, разследване на ЕК е достигнало да заключението, че служителите на Facebook са знаели за тази вероятност още през 2014 година. Така се стига и до налагането на солидната глоба от 110 млн. евро.

Припомняме, че сделката по придобиването приключи през октомври 2014 година срещу смайващата сума от 19 млрд. долара. От ЕС започнаха разследването преди около половин година. „Решението ни дава ясен знак, че всички компании трябва да уважават и да се съобразяват с правилата на ЕС за сливания и придобивания, включително и задължението да се предоставя винаги вярна информация“, коментира европейският комисар Маргрете Вестагер.

От Facebook коментираха със съобщение, в което обясняват, че са действали „с добри намерения“ по време на комуникацията си с ЕС. „Грешките, които сме направили, не са целенасочени и от ЕК потвърдиха, че не са повлияли на изхода от сделката. Днешното решение слага точката на тази тема.“

 

Тагове: