Естония обмисля въвеждането на първата държавна криптовалута, с която ще бъдат възнаграждавани жителите на балтийската страна.

Ръководителят на програмата за въвеждане онлайн системите в Естония Каспар Корюс смята, че въвеждането на новата криптовалута ще даде възможност на страната да привлече повече инвестиции в най-съвременни технологии за публичиния сектор. По думите му по този начин балтийската държава може да стане еталон за дигиталното бъдеще на света.

Корюс посочва, че до момента е-жителите на Естония са инвестирали в страната 1.4 милиарда евро. Deloitte пък очаква тази сума да скочи на 1.8 милиарда евро до 2025 г., пише Engadget.

Естония е лидер по използване на дигиталните технологии. От 2005 г. във всички библиотеки, училища, университети, обществени сгради, централни части и паркове на по-големите градове в Естония има безплатен интернет достъп. Всеки в страната гласува и плаща данъци онлайн. Използвайки специални лични карти, естонците получават достъп до почти всички публични услуги чрез интернет.

Личната карта на всеки естонец не само го идентифицира във физическия свят, но и работи в електронна среда, позволявайки на хората да имат достъп до почти всяка електронна услуга, включително тези на банките, компаниите за комунални услуги и дори да плащат билети за паркинг или в градския транспорт.