Няколко часа след като HTC обяви, че работи по блокчейн телефон, от Sirin Labs ни показаха дизайна на своя Finney – първото по рода си блокчейн устройство. Има огромна вероятност този смартфон никога да не види бял свят, а Sirin Labs да припечелят малко бързи пари. Интересното обаче е, че компанията по някакъв начин е успяла да убеди Лионел Меси да застане зад името на устройството.

От Sirin Labs качиха две видеа – 13-секундно, в което набързо можете да видите как изглежда телефонът, и 18-минутно, в което представители на компанията подробно разглеждат дизайна, но за цялото това време не показват как работи самото устройство. Това е малко странно, имайки предвид, че Sirin Labs са събрали финансиране от 158 млн. долара... Можеха да отделят няколко секунди на софтуера на устройството, но изглежда той не е готов.

На пръв поглед смартфонът изглежда напълно нормален. Загледайте се обаче по-внимателно. Телефонът има рамки навсякъде и разполага с прорез, в който се помещава предната камера. Дотук всичко е наред. Изведнъж обаче се оказва, че телефонът има допълнителен панел, който изскача, и това всъщност е втори екран. Говори се, че ще бъде използван за крипто транзакции, но кой знае.

Finney ще бъде с персонализирана версия на Android 8.1 и ще разполага с „децентрализиран магазин за приложения“. Това ще рече, че или няма да има почти никакви програми, или те ще бъдат пълни със зловредни софтуери.

Устройството иначе ще бъде добре оборудвано с процесор Snapdragon 845, 6 GB RAM и 128 GB вътрешна памет. Предната камера ще бъде 8 MP, а задната – 12 MP. Дисплеят е 6-инчов, а батерията е с капацитет 3280 mAh.

Всичко това за скромната сума от 1000 долара (в момента). Цената ще варира, защото не е ясно какъв точно ще бъде курсът от SRN в долари. От Sirin Labs споделят, че ще пуснат смартфона през ноември. Така че остават няколко месеца, докато видим как ще потръгнат блокчейн устройствата.