Европейската комисия (ЕК) съобщи, че планира да съди Ирландия заради несъбраните от Apple 13 млрд. евро данъци, предаде MacRumors. През август миналата година ЕК нареди на Apple да плати сумата, като обявини компанията в ползване на нелегална държавна помощ. 

Според ЕК данъчните на Ирлания са дали на Apple нечестно предимство в периода 1991-2007, като са й позволили да мести приходи на европейския пазар между дъщерни компании. Ирлания заяви, че ще обжалва решението. 

"Почти повече от една година след решението на комисията, Ирландия все още не е възстановила парите", каза европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер, добавяйки, че Дъблин не е поискал дори част от сумата. 

Ирландският финансов министър каза, че не споделя виждането на комисията за държавната помощ за Apple, но че все пак ще поиска парите докато тече процеса по обжалване. 

По-рано тази година от Apple коментираха, че комисията е направила "фундаментални грешки" с преценката, че компанията дължи неплатени данъци, както и че печалбите от тези дейности трябва да отидат в САЩ. 

Изображение: Irish Times

 

Тагове: