От известно време насам Facebook бива критикуванa за това, че не се справя добре с изтриването и следенето на тайни групи, където се разпространява детска порнография. Сега компанията отнесе отново публична критика, след като журналисти от BBC предадоха на администрацията на социалната мрежа снимки от тайна група, съдържащи сексуализирани изображения на деца – след което Facebook предаде въпросните журналисти на ФБР... за разследване.

Ситуацията е доста неадекватна, тъй като, вместо да изтрие групата, разпространяваща притеснителните изображения, Facebook атакува хората, които привличат вниманието към нея и настояват за прекратяването й. BBC разследват въпросните групи от години и след като дълго време търсят контакт с представители на Facebook, за да обсъдят притесненията си, миналата седмица Саймън Милър oт Facebook се съгласява да се срещне с репортери на медията. Това обаче е само при условие че преди това те изпратят откритите изображения в официален репорт към социалната мрежа, за да бъде Милър наясно какво точно ще се обсъжда на срещата.

Репортерите правят точно това – изпращат снимките, открити във въпросната група. Това, което следва, е не само отмяна на уговореното интервю, но и директен доклад към полицията за разпространение на детска порнография… от страна на BBC. Обяснението на Facebook е, че са длъжни да предават на полицията всеки, който изпраща и се опитва да разпространява детска порнография, но това обяснение малко увисва на фона на първоначалната уговорка репортерите да предадат към социалната мрежа снимките, които ги тревожат. В момента тече разследване на ситуацията. От Gizmodo обаче повдигат въпроса, дали социалната мрежа има стабилна система за справяне със ситуации с разпространение на престъпни изображения (най-вече свързани с детска порнография), а Дейвид Джордан, който е на директорска позиция в BBC, казва: „Фактът, че Facebook изпраща снимки, които са изпратени към тях, които съществуват на тяхната платформа и са им пратени като доказателство… фактът, че те изпращат въпросните изображения към полицията и докладват журналисти за това, че си вършат работата, сам по себе си е много странен“.