От Facebook са наели един от най-добрите разработчици на чипове, който до скоро работеше за Google. Шахриар Раби ще помогне на социалната мрежа с дизайна на техен собствен чипсет. Компанията на Зукъбърг навлезе в този бизнес по-рано тази година, като създаде екип от разработчици на чипове, които да захранват сървърите и потребителския хардуер на компанията.

Голяма част от компаниите работят на същия принцип – масово предпочитат сами да си произвеждат чиповете, вместо да използват доставчици като Intel и Qualcomm. Apple например вече почти десетилетие прави собствени процесори за iOS устройствата. До 2020 от „ябълките“ споделят, че възнамеряват да започнат да правят чипсетовете и за компютрите Mac.

От Amazon по-рано тази година споменаха, че започват да проектират своите чипове с цел развитие на AI функциите на своята линия умни говорители Echо.

Google въобще не остава по-назад. Компанията прави дизайна на чиповете Visual Core за смартфоните Pixel. И познайте кой е бил ръководител на екипа от разработчици… точно така – Раби. А позицията, която сега Раби ще заема във Facebook, е Vice President and Head of Silicon.

През 2018 излязоха очилата за виртуална реалност Oculus Go на Oculus VR, която е собственост на Facebook. Зукърбърг в момента разчита на Qualcomm за процесора. Това обаче вероятно ще се промени съвсем скоро.

Освен това преди известно време компанията спомена, че работи по умни говорители с изкуствен интелект, подобни на Echo Show. Така че и тук собствените чипсетове ще дадат голямо предимство нa Facebook пред техните конкуренти.

С тези процесори Facebook ще може да подобри AI алгоритмите, които следят социалната мрежа за злословия, фалшиви профили и друго подобно опасно съдържание. В момента се използват чипсетове от Nvidia и други хардуерни компании. 

Тагове: