Според данни на Световната здравна организация на всеки 40 секунди се случва едно самоубийство, което прави този акт втората водеща причина за смъртта на младите хора по света. Ето защо днес Facebook пусна нов инструмент, за да помогне това да се предотврати (в някаква степен). Въпреки че има възможности за превенция на самонараняване, специалистите разчитат на хората сами да докладват за своя проблем. Но Facebook отива една крачка напред, тествайки AI технология, която може да открива дали в една публикация "има данни за самоубийство". След това тази публикация се проверява от специализиран екип по обществените въпроси, който преценява какви действия да предприеме.

Изкуственият интелект на Facebook ще докладва за проблемните публикации на приятелите ви, които също ще могат да вземат решение по въпроса. Facebook казва, че откриването и докладването на самоубийци е "ограничен тест" в САЩ засега.

Facebook също е създала и подобен инструмент за Messenger в сътрудничество с Crisis Text Line, National Eating Disorder Association, National Suicide Prevention Lifeline и други организации в САЩ. Това ще позволи по-рисковите потребители или загрижени приятели да се свържат с тези организации, за да потърсят помощ. Messenger програмата също е във фаза на тестване, но Facebook ще я разшири "през ​​следващите няколко месеца".

И накрая Facebook интегрира инструмент за предотвратяване на самоубийства по време на живи видеоизлъчвания. Ако потребителите видят тревожно видео на живо, те могат да докладват на Facebook, за да се потърси помощ за лицето в беда.

 

Прочетете и това: GMail увеличи размера на прикачените файлове до 50 MB, но само за входящи имейли