В рядка обществена вражда между големите технологични компании Amazon Inc обяви, че нейните Echo Show устройства вече не могат да пускат видеоклипове от YouTube, тъй като Google е прекратила поддръжката на услугата.

В изявление Amazon заяви: "От вчера следобед Google е избрала да не се прави YouTube достъпен за Echo Show, без обяснение и без да уведомяват клиентите си. Не съществува техническа причина за това решение, което е разочароващо и наранява и нас и нашите клиенти".

Google от своя страна каза, че това развитие на нещата не е изненада.

“Ние водим преговори с Amazon от дълго време за постигане на споразумение, което дава много преживявания на клиентите и на двете платформи. Използването на YouTube от Amazon с Echo Show нарушава нашите условия за ползване, създавайки некачествено потребителско изживяване. Надяваме се, че ще бъдем в състояние да постигнем съгласие и да решим този въпрос в най-скоро време."

Echo Show е показвал клипове от YouTube без интегрирана функция за видео препоръки за насочване за абонаменти. Google е имала подобен спор и с Microsoft в миналото.

“Това е голям удар за Amazon", казва анализаторът Ян Доусън от Jackdaw Research. "YouTube е една от най-големите видео услуги в света. Блокирането й за Amazon Echo означава, че голяма част от видео съдържанието, което можете да гледате на Echo Show, сега го няма."

Тагове: