Не всеки ден за някой продукт се твърди, че е „най-мощната откачаща се работна станция“ и „продукт, създаден от дизайнери за дизайнери“. Но с точно тези думи ни беше представен новият HP ZBook x2 – откачащо се (detachable) PC, тествано през всеки етап на разработването си от дигитални художници, архитекти и графични и 3D дизайнери и специално оптимизирано за работа с програмите от Adobe CC. С мощен хардуер, поддръжка на ERM технологията на WACOM и специален, химически обработен матиран и фино текстуриран екран, ZBook x2 наистина звучи като мечта за всеки модерен артист в дигиталната ера.

Разбира се, той не е насочен само към дигиталните художници. Изчислителната му мощност го прави особено подходящ за професионалисти в сферата на 3D, инженерния дизайн, видео продуцирането и архитектурата. Имате възможността да го използвате не само като таблет или лаптоп (с прикачащата се към него Bluetooth клавиатура с живот на батерията от 20 часа с едно зареждане), но и като стандартно PC. ZBook x2 има два Thunderbolt 3 порта, благодарение на които е съвместимо със специалния Thunderbolt док на HP. През него вече може да свържете до 5 мониторa. Всъщност с тази гъвкавост на използване на ZBook x2, но и не само HP искат да премахнат една голяма пречка пред много 3D художници – скицирането в 2D изображение на едно устройство и последващото прехвърляне на скицата на по-мощно устройство, за да бъде превърнат обектът в 3D модел. ZBook x2 ще позволи целият този процес да бъде извършван на едно и също устройство, забързвайки значително работния процес на дигиталните артисти.

Какво всъщност предоставя тази възможност? Причината, поради която HP толкова смело представят модела като „най-мощното откачащо се PC”. Хардуерът на ZBook x2, който изглежда бие по графична производителност най-мощната конфигурация на Microsoft Surface Pro със 73%.

ZBook x2 ще се появи на пазара с или двуядрен, или четириядрен процесор Intel Core и дискретна видеокарта Nvidia, поддържаща Nvidia 3D Graphics. Нещо особено важно за модерни програми като последните версии на Adobe Photoshop и Lightroom, които използват GPU акселерация. В списъка следват до 32 GB RAM и PCIe NVMe SSD-та (да, няколко, по ваш избор). И всичко това остава перфекно охладено благодарение на къстомизираната охлаждаща система HP Active Cooling, заради която екранът на устройството винаги ще остава студен за оптимално добра работа при рисуване.

Очаквано HP са приготвили някои вълнуващи специализирани решения за художници и дигитални артисти. Ще започна от възможностите за рисуване със специалния HP стилус, използващ ERM технологията на легендарната WACOM. Тя ще има на практика нулева латенция, 4096 нива на натиск и поддръжка при писане с наклон, независимо от посоката на самия наклон. За капак тя дори няма батерия. Функционирането и захранването ѝ зависят изцяло от дисплея и вградената в него ERM технология.

Отстрани на дисплея пък са разположени 12 физически бутона, към които са предварително мапирани най-популярните преки пътища в програмите на Adobe. Разбира се, ще имате възможност да персонализирате функционалността им и да ги използвате и в други програми.

И сега да премина към най-важното. 14-инчовият мултитъч 4К HP DreamColor 10-битов дисплей, покриващ 100% от Adobe RGB гамата и поддържащ 1 млрд. цвята. Освен това художниците могат да очакват изключително добра репрезентация на рисуването върху хартия. Дисплеят е преминал през специална химическа обработка, която го е направила матиран и фино текстуриран, последното от които води и до успешната имитация на лист, когато рисувате по ZBook x2.

За финал само ще спомена, че за допълнително удобство и сигурност той ще пристигне с всички най-нови и най-сигурни програми за защита на личните данни и информация на машината, както ултрабуците от Elite серията на HP. И всеки закупен ZBook x2 ще донесе на собственика си 20% отстъпка от годишния абонамент за програмите от Adobe CC.

Дали всички смели твърдения за ZBook x2 са верни? Горещо се надявам и нямам търпение да го изпробвам лично. И надали съм единствената.

Тагове: