В последния доклад за доставките на OLED модели за второто тримесечие на 2023 г. по-евтиният iPhone 14 всъщност има най-голям дял на световния пазар от iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max, като се превръща в най-продавания телефон през този период. Според последните данни 6.1-инчовият смартфон е имал 15.3% дял от приходите.

Статистиката, споделена от Display Supply Chain Consultants (DSCC), показва, че Q2 2023 е било с 4% по-добро от предходното тримесечие, като същевременно е нараснало с 1% на годишна база в доставките на OLED смартфони. Apple без изненада си осигури челната позиция през това тримесечие с 32% дял, въпреки че този показател спадна от 39% през първото тримесечие поради по-бавния растеж на моделите iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max с наближаването на пускането на iPhone 15.

Samsung зае втората позиция с дял от 23%, което също е спад спрямо 26% през предходното тримесечие. Що се отнася до отделните смартфони, вече говорихме за дела на приходите на iPhone 14, но изненадващият момент за нас беше да видим iPhone 13 като втория най-продаван OLED смартфон през второто тримесечие с 11.1% приходи. Той изпреварва с малко iPhone 14 Pro Max, който е с 10.7%, следван от iPhone 14 Pro с 9.2%.

Изглежда, че производството на OLED панели за по-премиум предложенията на Apple се забавя по най-очевидната причина; поръчките на гиганта за iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max се увеличават. Дори Apple да иска да запази производството на флагманите си от сегашното поколение, това няма да е в полза на компанията, тъй като потребителите вече няма да се интересуват от ъпгрейд, не и когато техните значително подобрени наследници са точно зад ъгъла.

Докато първите четири позиции бяха заети от iPhone, на пето място се намираше смартфон с Android, при това флагман: Galaxy S23 Ultra, който получи дял от 5.2% от приходите. Очакваме, че през последното тримесечие на 2023 г. пазарният дял на iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max ще бъде най-висок, защото, въпреки че според слуховете те ще получат повишение на цените, няколко клиенти биха били нетърпеливи в желанието си да получат тези ексклузивни ъпгрейди.

Снимка: Unsplash

Виж още: Samsung бие Apple по нов параграф