Днес, 12 септември, Apple обяви новия iPhone Xs. По думите на Тим Кук той е най-напредналият смартфон, правен някога от компанията. Той покрива стандарта IP68 за защита от вода и прах. Конструиран от стомана, смартфона ще е наличен в сребристо, сиво и златно.

Всичко това се отнася и за iPhone Xs Max, който бе обявен секунди по-късно. Но неговият дисплей е 6.5-инчов, а телефона запазва същите размери като iPhone 8 Plus.

FaceID вече функционира по-бързо и акуратно в новите модели, като Apple я наричат най-сигурната защита с лицево сканиране в индустрията.

Чипсетът в новите устройства е A12 Bionic - първият 7-нанометров процесор, наличен в смартфон. Процесорът има шест ядра, които го правят 15% по-бърз. Графичният ускорител, също както основният процесор, е дело на Apple и е два пъти по-бърз от този в A11.

Неуралният копроцесор е осемядрен и по думите на Фил Шилер предлага ненадминат капацитет за изчисления. Процесорът може да изчисли до 5 трилиона операции в секунда! Той ще бъде отворен за разработчици с CoreML, който е 9 пъти по-бърз, но консумира 10 пъти по-малко енергия.

Всичко останало в чипсета, включително камера сензора, чипа за защита е подобрено. Благодарение на всички иновации, новите айфони ще имат и варианти с до 512GB вградено пространство за данни.

Смартфоните са двусимови, което със сигурност ще увеличи интереса към тях. Също така предлагат малко по-дълъг живот на батерията спрямо iPhone X. По-конкретно, Xs издържа половин час по дълго, а Xs Max издържа час и половина повече.

За да демонстрират възможностите на новия графичен ускорител, Apple и Bethesda показаха заглавие от серията Elder Scrolls с наистина зашеметяваща графика. Galaga AR също изглеждаше много внушително и показа на какво е способен ARKit с по-мощния хардуер на iPhone Xs и Xs Max.

Имаше и впечатляваща демонстрация на възможностите на камерата и неуралния копроцесор. В приложението Homecort, което ще излезе през есента, те безпроблемно засякоха и изчислиха всички подробности от сесия баскетбол между двама играчи, случващо се в реално време.

Разбира се, Apple обърнаха специално внимание на фотографията. Двойната камера на новите iPhone-и е с две 12MP камери, едната с широк зрителен ъгъл, а другата с телефото обектив. И двете имат оптично стабилизиране на изображението.

Разликата спрямо преди е, че камерата с широк ъгъл използва нов сензор с по-големи пиксели, а затворът на телефото камерата е по-широк, което ще подобри качеството на нощните снимки и при двата модела. Що се отнася до селфи камерата, тя просто работи по-бързо, без да блести с тежки иновации.

Цена и наличност

Смартфоните ще се продават в България от 28 септември, стартирайки от еквивалента на 999 долара за Xs и 1099 долара за Xs Max. Ще има варианти със 64GB, 256GB и 512GB пространство за данни, а цветовете са три. Очакваме повече информация от родните оператори относно цени и наличност.

Тагове: