За да стане шофирането още по-безопасно концернът Mercedes-Benz разработва система срещу заспиване на волана. Тя се нарича Attention Assist и трябва да бъде внедрена през 2009 година.

Системата следи типичните черти на поведението на водача, за да му състави индивидуален профил. Тя отчита и фактори като време в денонощието, продължителност на пътуването и взем решение дали шофьорът е уморен и трябва да спре.

От Mercedes-Benz са започнали разработката с 420 тестови пилоти, които са преминали над 500 000 километра. Изпитанията ще продължат в различни климатични зони на планетата, при градски трафик, на второкласни пътища и при дълги преходи.

Attention Assist записва ъгъла на волана, предпочитан от шофьора, скоростта, ускорението, употребата на педалите и бутоните по таблото. Тя отчита и външни фактори като страничен вятър или неравна пътна настилка. Ако се появят разлики в стандартните стойности на тези параметри, системата издава предупредителен сигнал и се появява мигащ символ на таблото, за да информира шофьора, че е време да спре и си почине, за да не заспи на волана.

Според изследвания водачите не могат да разпознаят първите симптоми на умората по време на път и затова германският концерн смята, че предупредителната система е важна, за да се избегнат много злополуки по пътищата. А преумората била причина за повече катастрофи от употребата на алкохол, подчертават от Mercedes-Benz.

Тагове: