Тази седмица е с особено силно присъствие от страна на Meta. Първо видяхме Марк Зукърбърг във виртуално екипче от Balenciaga, след това стана ясно, че се създава сдружение, посветено на метавселената, а сега се появява и слухът за собствена операционна система на технологичната компания.  
В интервю за Mad Money на CNBC Зукърбърг не отхвърли идеята за създаване на операционна система за различните платформи и хардуер на компанията си, за да може технологията, която все още се изгражда, да създаде метавселена, която да функционира правилно.  
„Мисля, че в дългосрочен план ще имаме нужда от това ниво на интеграция между хардуер и софтуер и операционна система само за да постигнем това, което искаме да изградим“, заявява в интервюто Зукърбърг. 
Той вижда доста „светло“ бъдеще за компанията в следващите десет години - освен операционна система, изградена от Meta Platforms, Зукърбърг коментира, че очаква 1 милиард потребители на метавселената да влагат „стотици долари“ годишно за различни продукти, като виртуални стоки за пространства и аватари. Той обобщава прогнозата си: „Метавселената ще бъде голяма част от нашия бизнес през следващите няколко години, втората половина на това десетилетие също“.

Реалността обаче е доста по-различна - подразделението за метавселена на Meta - Reality Labs - понастоящем е на загуба: миналата година тя беше в размер на 10 милиарда долара, а само за първото тримесечие на 2022 г. се е натрупала загуба от още 3 милиарда долара. Това уплаши Уолстрийт до такава степен, че Зукърбърг обеща да „забави темпото“ на новите инвестиции. 
Макар и рядко, служителите на компанията също изказват опасения - вече се появиха коментари, че технологията предизвиква известно безпокойство, разочарование и объркване, защото „няма съгласувана стратегия“ за проекта. Зукърбърг отклонява всички подобни твърдения с краткото „Ще стигнем дотам“.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Марк Зукърбърг носи Balenciaga в своята метавселена