През януари 2009 г. BMW Group ще пусне на пазара нов модел MINI кабриолет, продължение на изключително успешния четириместен автомобил от Оксфорд, чиито продажби в световен мащаб надхвърлиха цифрата 164 000.

MINI кабриолет излиза на пазара с ново поколение четирицилиндрови бензинови двигатели с турбокомпресор тип Twin-Scroll и пълно регулиране на хода на всмукателните клапани. Предлагат се два агрегата: с обем 1,598 куб.cм и макс. мощност 88 kW/120 к.с. при MINI Cooper кабриолет и 128 kW/175 к.с. при MINI Cooper S кабриолет. Те разполагат с богата гама функции, част от концепцията MINIMALISM за намаляване както на разхода на гориво, така и на нивата на вредните емисии като: автоматична функция старт/стоп, регенерация на спирачната енергия, индикатор за смяна на предавките и др.

Новото MINI кабриолет е с предно задвижване, емблематичното за марката go-kart усещане и усъвършенствано окачване, създадено специално за MINI кабриолет. Стандартното оборудване включва редица функции за улеснение на водача, като: електромеханичен сервоусилвател на волана (EPS); антиблокираща спирачна система (ABS), електронна система за разпределение на спирачното усилие (EBD), контрол на спирачките в завой (CBC) със спирачен асистент, плюс динамичен контрол на стабилността (DSC), в т.ч. асистент при потегляне. Като опция се предлагат динамичен контрол на сцеплението (DTC), включващ електронен блокаж на диференциала. Оптимизирана е защитата срещу сблъсък на местата за пътници. MINI кабриолет е с нов подов панел и предни колони, както и странични прагове, специално усилени за моделите кабриолет; още по-устойчива каросерия в сравнение с предишния модел, а теглото е намалено с 10 кг.

Системите за безопасност включват: триточкови инерционни колани на всички седалки; предни колани с обтегачи и ограничител на усилието; предни въздушни възглавници, въздушни възглавници глава/гръден кош, интегрирани в облегалките на седалките, сензори, направляващи системата против преобръщане. Въздушните възглавници и ограничителите на усилието са допълнително усъвършенствани. MINI кабриолет е оборудван също с гуми Runflat, както и с индикатор за дефекти в гумите. Новата стабилизираща щанга зад задните седалки, с електромеханично управление, се активира от електронните системи за сигурност на автомобила в случай на опасност от преобръщане. Иновативният, абсолютно уникален принцип на конструкцията на еднокомпонентната стабилизираща щанга осигурява пълна видимост към задната част и улеснява с видимостта отстрани. Още един плюс е опцията за интегриране на изключително просторно отделение за съхранение на предмети с голяма дължина между багажника и задните седалки.

Новото MINI кабриолет се предлага с мек покрив с електрохидравлично управление, в т.ч. плъзгащ се люк
като стандартно оборудване и възможност за отваряне/затваряне в движение при скорост до 30 км/ч. Като опция се предлага функцията винаги отворено (Always-Open Timer), отчитаща времето на шофиране с отворен покрив. Възможностите за индивидуализация на новото MINI кабриолет чрез избор на цветови решения за каросерията, покрива, джантите, тапицериите и вътрешните декоративни елементи са още по-богати. В зависимост от избраната модификация се предлагат и специфични опции и функции, съобщи агенция Speed-Press.

Тагове: