Ще обзаведат с електромотор най-бързия суперавтомобил на планетата SSC Ultimate Aero. Това ще се случи още през февруари тази година. Производителят на скоростното возило Shelby SuperCars, обяви, че тогава пристъпва към тестовете на електрическата му версия.

6,2-литровият бензинов V8 мотор с максимална мощност 1287 к.с. ще бъде заменен с електрически с маса приблизително 90 кг. Той ще заема далеч по-малко място в моторния отсек, или 1/18 част от площта, необходима за монтирането на бензинов силов агрегат.

Мощността ще варира между 200 и 500 к.с. Предвидена е и версия с два двигателя, която ще развива общо 1200 к.с. Автономността на автомобила ще е 240-320 км. Зареждането на литиевите батерии ще става в електрическа мрежа с напрежение 110 волта и ще отнеме общо 10 минути.

Shelby SuperCars вече са заявили, че възнамеряват да постигнат нов световен рекорд с електрическата версия на Ultimate Aero и той да стане най-бързият електрически автомобил на планетата. Освен това компанията възнамерява да доставя своите електромотори и на други автомобилни производители, транспортни фирми и военни структури. В случай на масово производство цената на всеки двигател ще е между пет и шест хиляди долара, в случай че бъде пусната партида между 1 и 10 хил. бройки.

През 2007 г. SSC Ultimate Aero успя да постигне максимална скорост от 411 км/ч и бе записан в Книгата за рекордите на Гинес. В средата на декември от Shelby SuperCars обявиха, че ще накарат бегачката да полети с 430 км/ч, съобщи агенция Speed-Press.

Тагове: