От Nissan са си поставили за цел да преобразят лицето на състезателните автомобили завинаги, ставайки един от основните партньори в най-радикалния проект за моторни спортове на своето време - Nissan DeltaWing.

Уникалният като конструкция и техника болид ще бъде подложен на първия си реален тест по време на легендарната надпревара 24-те часа на Льо Ман (16 - 17 юни).

Тъй като DeltaWing не участва реално в класацията на 24-те часа на Льо Ман за 2012, компанията цели да представи водеща технология, която ще покаже една потенциална насока за бъдещето на моторните спортове и ще постави началото на развитие на бъдеща технология и в сферата на серийните автомобили на марката.

 

Nissan DeltaWing е оборудван с подготвения за състезателна версия 1,6-литров четирицилиндров бензинов турбодвигател с директно впръскване, който е наполовина на теглото на двигател на конвенционален състезателен автомобил.

Мощността му е 300 к.с., достатъчна да даде на Nissan DeltaWing обиколка за време между LMP1 и LMP2 на Льо Ман, макар че има половината от мощността на тези конвенционални прототипи. DeltaWing има същата технология, позната от серийната версия на Nissan Juke DIG-T.

Първите двама пилоти на Nissan DeltaWing, които са потвърдили участие, са британският състезател Марино Франчити и шампионът на Nissan във FIA GT1 World Champion Майкъл Крум. Публичният дебют, макар и не състезателен, ще бъде на 15 март на пистата Себринг, Флорида.