Комбинирането на няколко снимки, за да се създаде нова снимка, не е необичайно нещо, но изследователи от Университета на Калифорния - Санта Барбара (UCSB) - в партньорство с NVIDIA са създали нова техника за създаване на изцяло нови композиции. Тя се нарича "изчислително увеличение (computational zoom) и обещава да позволи на фотографите да коригират фокусното разстояние постфактум. Изследователите от UCSB са в основата на създаването на техниката за сливане на телефото и широкоъгълни снимки, за да се създават изцяло нови композиции.

Във видеото по-долу можете да видите пример за видовете резултати, които можете да получите с тази техника:

 

 

Както виждате, жената на снимката не помръдва изобщо при коригирането на снимката, но фонът е в състояние да бъде манипулиран.

Разбира се, тези изображения трябва да дойдат от някъде. За да получите изчислително увеличение, ще имате нужда от няколко изображения, заснети с фиксирана дължина на фокуса на различни разстояния. С други думи това означава, че вие ​​ще трябва да използвате краката си и да се местите, докато снимате. Вие няма да можете да използвате варио обектив за целта. И все пак с изчислителното увеличение могат да се направят някои доста креативни неща.

Не е ясно кога тази технология може да бъде на разположение на фотографите, но тя би дала доста голяма гъвкавост при редактирането на изображения постфактум.