Текст: Тони Димитров, сп. HiComm.

От Opel най-накрая разкриха облика на новия си модел Insignia, както и информация за него. След дълъг период на очакване, през който от компанията предоставяха само загадъчни снимки и откъслечни данни, Insignia бе разкрита пред автомобилните почитатели. По всичко личи, че чакането си е струвало.

Мускули и грация
Дизайнът на модела е изцяло нов и е подчинен на най-модерните тенденции в автомобилостроенето. Съчетавайки усещане за сила с елегантни линии и авангардни детайли, Insignia поставя началото на нова стилистична насока, която тепърва ще бъде използван при моделите на Opel.

Плавните линии на силуета му придават грациозната визия на спортно купе, докато мускулестите калници и острите черти на детайлите подсказват скрита агресия и онагледяват динамичните възможности на модела. В предницата впечатление правят интересната криловидна форма на комплексните фарове и стилната решетка с логото на Opel интегрирано в нея. В долната част са разположени фарове за мъгла отново с нетрадиционна форма, съобразена с дизайна на въздухозаборниците. Първоначално у наблюдателя остава усещането, че чертите на предната част са остри и твърде агресивни, но след кратко съзерцаване се вижда че всъщност доминират плавни и преливащи се линии, носещи чувство на хармония и изящност. Встрани това чувство продължава чрез възходящата линия на вратите, тръгваща от ниската аеродинамична предница и завършваща във високата масивна задна част по подобие на спортен автомобил. Покривът е заоблен и нетипично за седан се спуска плавно към багажника. Във вратите пък е внедрен интересен релеф, който напомня за формата на острието на нож и внася допълнителен колорит в цялостната визия на Insignia. Интересно решение е дизайнът на задната част да наподобява този на предницата. Задните светлини са със същата криловидна форма както фаровете, а част от капака на багажника кореспондира с формата на предната решетка. Финален щрих в силуета на автомобила представлява въздушният спойлер, разположен върху капака.
Интериорът е изцяло в тон с дизайнерската концепция на екстериора. Висококачествените материали и отличната изработка носят усещане за лукс и изисканост, подсилени допълнително от червеното индиректно осветление на салона. Таблото е с плавни, преливащи се линии, като и при него се наблюдава познатата ни криловидна форма, а седалките са изработени съобразно последните тенденции в ергономията, комфорта и безопасността.

Технологиите
Opel Insignia ще се предлага от самото начало с избор между задвижване на предните колела или 4х4. Технологията Adaptive 4x4 на Opel, при версията с двойно предаване осигурява оптимално сцепление с пътната настилка, като подобрява както стабилността на автомобила, така и динамичните му показатели. Системата за електронен контрол на окачването FlexRide пък позволява моментална адаптация към пътните условия чрез функцията Adaptive Stability Technology. FlexRide ще се предлага като стандартно оборудване при 4х4 версията и като опция при модификацията с предно предаване.
Иновативна технология е вградена и в предните светлини. AFL (Adaptive Forward Lighting) повишава сигурността и удоволоствието от шофирането през нощта чрез девет различни настройки на светлинния сноп в зависимост от текущите условия на пътя и стила на шофиране на водача. Не липсват и актуалните напоследък LED дневни светлини, отличаващи се с ниското си енергопотребление.

Мощността

Широка гама от седем двигателя ще бъде достъпна за клиентите още с премиерата на Insignia. И бензиновите и дизеловите агрегати отговарят на нормата за вредни емисии Euro 5 и ще бъдат съчетани с 6-степенни автоматични и механични трансмисии. Четирите бензинови мотора са в диапазона 115-260 к. с., а трите нови 2-литрови турбодизели разполагат с 110-160 к. с. мощност. Впоследствие гамата ще бъде допълнително разширена със суперекологичен EcoFLEX двигател, както и с още по-мощни агрегати за любителите на бързото ускорение и високите скорости.

Opel Insignia дебютира официално на 22 юни на автомобилното изложение в Лондон във варианти седан и хечбек. В България моделът ще се появи в продажби в началото на следващата година.

Тагове: