Opel е първият автомобилен производител, предоставил данни в цифров формат в интернет за ползване от спасителните екипи още през 2010 година, с което ги улесни с максимално бърз достъп до информацията за конкретния автомобил на мястото на произшествaието. Предимствата на тази услуга често спасяват човешки живот, тъй като осигуряват достъп до специфични данни за претърпелия инцидент на пътя автомобил през най-обикновен смартфон директно от точките на произшествията. По този начин спасителните екипи имат възможност да получат максимално бързо информация за точното разположение на важни агрегати в автомобила, както и подробности относно цялостната конструкция на каросерията.

Сега Opel разширява тази безплатна мобилна услуга, включвайки данни за повече нови модели на Opel като например електромобила Ampera. На разположение онлайн вече са данни за общо 66 модела на марката от 1991 година до сега. Освен това броят на езиците, на които се предоставя информацията, вече са над два пъти повече – вместо на първоначалните 10 данните вече се предлагат на 24 езика.

Мобилният портал за предоставяне на данни за спасителните екипи на пътя се използва от противопожарните служби в цяла Европа, но достъп до тях може да се осъществи и от територията на САЩ. Благодарение на вградената оптимизация на страниците визуализацията на информацията в портала се адаптира автоматично при зареждане на стандартен смартфон, осигурявайки максимална бързина, лекота на навигация и четливост на данните. Функцията за увеличаване на изображенията гарантира, че на малките екрани на смартфоните ще могат да се разгледат подробно и ясно схемите на отделните автомобилни компоненти и агрегати. В допълнение към това мобилно решение, предназначено за използване със смартфони, файловете с данни за спасителните екипи могат да бъдат свалени от интернет в PDF формат от сайта на адрес http://www.vda.de/en/arbeitsgebiete/rettungsleitfaeden_feuerwehr/ и впоследствие разпечатани. Tези стандартизирани файлове с данни, разработени съвместно от автомобилните производители и различните спасителни служби, отговорни за операциите при пътни инциденти в отделните държави, се предлагат онлайн от 2009 година. 

 

Тагове: