Основателите на една от най-големите софтуерни компании в България „Телерик“ (сега част от Progress Software) и частната инициатива за подготовка на софтуерни кадри „Телерик Академия“, откриха един от най-големите IT „инкубатори“ в региона. Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Светозар Георгиев представиха официално Campus X на 26 април и разкриха повече детайли за плановете си. Мащабният проект има за задача да подпомогне и ускори успеха на стартиращите и вече утвърдени технологични компании. Основната цел е да събере на едно място предприемачи, инвеститори, разнообразни таланти от широк спектър от индустрии, които да формират една активна общност.

Частният технопарк

Campus X в момента се състои от една сграда с капацитет от 200 работни места, които ще са част от различни частни офиси и екипи. По план до пролетта на 2018 г. инициативата ще се разшири до четири модерно оборудвани сгради с обща площ от 18 хил. кв. м и капацитет от 1 000 работни места. Действащата част в момента се помещава в сградата заедно с „Телерик Академия“ в столичния квартал „Младост“ на бул. „Александър Малинов“. Другите две сгради са част от досегашните на Progress Software, като всичките три са собственост на тримата съоснователи, а последната по информация на „Капитал“ ще бъде взета с дългосрочен наем.

Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Светозар Георгиев (от ляво надясно), снимки Campus X

„В България има технологични предприемачи, които могат да достигнат и надминат успехите на „Телерик“, коментира Бойко Яръмов, съосновател на Campus X и Телерик Академия. Той допълни, че за да не бъде това изолиран случай, а постоянен градиращ процес, е необходимо компаниите да живеят в среда, която осигурява условия за споделяне на опит и идеи и създаване на ценни контакти.

„Затова решихме да изградим Campus X – жива, интегрирана и работеща екосистема, която предоставя мост към ментори и специалисти, инвеститори и финансиране и не на последно място до топ технологичния талант, който идва от „Телерик Академия“. Така, осигурявайки всички фактори за успех под един покрив, можем да помогнем на компаниите да ускорят значително своето развитие, да постигнат много повече с по-малък вложен капитал и да мултиплицираме положителния ефект“, допълва Яръмов.

По този начин Campus X ще се превърне в най-големия частен технологичен инкубатор или в своеобразен техпарк, който да осигури цялата необходима среда за развитие на идеите и бизнеса на различни предприемачи.  

Първите гости

Още преди официалното откриване на Campus X, обновената сграда на „Телерик Академия“ посреща първите си обитатели. Те включват дузина компании от разнообразни индустрии и в различен стадий на развитието си. Най-голямата сред тях е софтуерната Tick42, която разполага с над 70 души персонал и се занимава с разработването на интегрирани UX решения. Сред останалите гости влизат платформата за професионални обучения Coursedot, разработчикът на товарни дронове с голям радиус на действие Dronamics, медцинската онлайн система за клинични изследвания Find Me Cure и др. Важен елемнт е базирането на инвестиционния фонд Eleven, който в началото на тази година събра над 6 млн. евро частен капитал за нов рунд на финансиране на различни иновативни идеи. Така, с комбинацията на курсовете на „Телерик Академия“ се затваря кръга от предприемачи, инвеститори и обучения.

Модерната среда

Хората и развиването на жива екосистема са ключови за всеки технологичен инкубатор. Но функционалната и приятна обстановка е фактор, който не бива да се пренебрегва. Campus X позволява гъвкаво разположение на различни по мащаб бизнеси и инициативи. От самостоятелни предприемачи, до фирми с над 100 души персонал. Това се постига чрез модулни офис пространства, които могат да се адаптират според нуждите на обитателите на инкубатора. Включени са и модерни помощни помещения, като кухня, пространство за почивка (което може да се ползва и за обмяна на идеи между отделните участници), както и конферентни зали.

Campus X ще предлага и допълнителни услуги. Най-интересната от тях е т.нар. персонален асистент. Това са експерти, които помагат да се свърши работа от различно естество, която е ключова за всеки бизнес, но не е част от ядрото му. Те ще решават логистични, юридически, административни проблеми или техническа подкрепа като дигитален маркетинг и SEO.

Подобна практика е била наложена в „Телерик“ преди 7-8 години и по думите на основателите на компанията е спестила хиляди часове на техните служители.