PCI-SIG обяви новия PCI Express 4.0, който ще даде на компютрите два пъти по-голяма пропускателната скорост (до 16 GT/S), като ще поддържа обратна съвместимост с PCI Express 3.0.

Peripheral Component Interconnect Express, или PCIe, е настоящият стандарт за комуникационен протокол за вътрешните устройства в компютъра ви. Това се отнася както за слотовете на дънната платка, които приемат разширителни карти, така и за самите карти. Повечето дънни платки днес включват само този тип слот връзка.

Устройствата, които използват протокола PCIe, могат да бъдат и сървъри, устройства за съхранение на данни и дори мобилни устройства. Той може да помогне много за подобряването на работата на видеокартите, SSD дисковете, както и други вътрешни конфигурации, ускорявайки целите системи. Обратна съвместимост означава, че производителите не трябва да правят редизайн на старите системи. Всички нови PCIe устройства ще могат да работят добре с настоящите компютри, както и с новите.

Според информация на The Tech PCI-SIG работи и по PCIe 5.0, който би могъл да бъде готов до 2019 г. Бъдещите PCIe устройства ще имат пропускателна способност до 32 GT/s.