Един от най-блестящите и може би най-популярният физик на нашето съвремие - Стивън Хокинг - почина на 76-годишна възраст. Официалното изявление за смъртта му гласи, че е починал в дома си в Кеймбридж в ранните часове на сутринта. Хокинг е роден на 8 януари 1942 година в Оксфорд, Англия, и е най-известен със съвместната си работа с Роджър Пенроуз по въпроса за гравитационните особености, даването на математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия взрив спрямо теорията на относителността, предсказването, че черните дупки изпускат радиация, и книгата си бестселър „Кратка история на времето“. Тъкмо тази книга цели да представи космологичните концепции, върху които Хокинг работи цял живот, и да ги доближи до популярната наука така, че всеки да може да ги прочете и разбере. Тази научна книга, предвидена за ненаучна аудитория, е продадена в над 10 милиона копия за 20 години.

Хокинг е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (ALS) едва на 21-годишна възраст, когато е студент в Кеймбридж, малко преди да се ожени за пръв път. Заболяването бързо го поставя в инвалидна количка, но острият му и гениален ум надскача ограниченията ѝ много бързо, за да продължи работата си като астрофизик и учен дори след като губи гласа си вследствие на трахеотомия. От 1985 насам Хокинг говореше с помощта на компютърен апарат, инсталиран в инвалидна количка, който му позволяваше и да използва интернет, да пише статии и мейли; управлението извършва с единствения мускул, който може да контролира – лицев мускул под окото. Може би именно заради заболяването си обаче той се посвещава до такава степен на науката – още в началото, когато е диагностициран, но симптомите му едва са се развивали, е казал: „За своя изненада открих, че в момента се наслаждавам повече на живота, отколкото преди. Започнах да напредвам с моите изследвания“.

Визионер и космолог

Описват Хокинг като човек с голямо чувство за хумор, влюбен в науката и космологията и способен да прозре в дълбочина и най-големите подробности за тях. Нещо повече – той е една от най-популярните известни личности сред широката публика и може би най-популярният учен от Албърт Айнщайн насам. Изчисленията му ни дават поглед в толкова далечното формиране на ранната Вселена, открива феномен, днес познат като радиация на Хокинг (излъчването на радиация от черни дупки), и е известен със способността си да визуализира научни решения, без да прави сложни изчисления или да експериментира.

Съзнанието му се рее сред гравитационни вълни, черни дупки в Космоса (той е първият, който казва и че те могат да избухват) и доста пиперлив хумор. Така например той „доказва“, че пътуване във времето никога няма да бъде открито, като прави парти за пътници във времето, но не разпраща покани преди края му. Никой, разбира се, не идва. Често се хваща на бас с други учени за дадена теория, като например дали космическият обект Cygnus X-1 е черна дупка – за този загубен бас той подарява на Кип Торн от университета Калтех престой в луксозен мезонет в хотел.

„Моите увреждания не са особен проблем в областта ми на работа“, казва той, „а именно теоретичната физика. Всъщност дори по някакъв начин ми помагат“. Истината е, че той не само надскача прогнозите на лекарите, но и успява да стане един от най-дългогодишните и успешни учени в областта, ставайки междувременно и истинска знаменитост. Появявал се е в популярни телевизионни проекти като „Семейство Симпсън“, „Теория на Големия взрив“, а филмът за него „Теория на всичко“ печели няколко награди "Оскар".

Тъкмо тази теория на всичко - теорията, предполагаща, че Вселената е възникнала според изключително точно определени закони и взаимодействия, привлича огромно внимание към него. „Има пълен набор от закони, които ни дават отговори на въпроси като: как се е формирала Вселената“, казва Хокинг. „Как се развива и как ще завърши? И ако се разруши - какво ще стане с нас? Ако открием отговорите на тези въпроси, ще познаем ума на Бог.“

Наследство

Хокинг оставя след себе си три деца - Луси, Робърт и Тим, които в изявление след смъртта му казват: „Баща ни беше велик учен и необикновен мъж, чиято работа и наследство ще живее много години занапред. Смелостта и упоритостта му, геният и хуморът му вдъхновяваха хора по целия свят. Веднъж той каза: „Тази Вселена нямаше да е нищо особено, ако не беше дом на хората, които обичаме“. Ще ни липсва завинаги“.

През 2007 година Хокинг става и първият парализиран човек, летял в безтегловност на борда на тренировъчен самолет, подготвящ астронавтите за нулева гравитация. Казва, че го е направил, за да окуражи научния свят за още разработки с цел пътуване в Космоса и си запази място на космическия кораб Virgin Galactic на Ричард Брансън. „Вярвам, че животът на Земята е под голям риск от унищожение от бедствия като ядрена война, генетично създаден вирус или глобална климатична криза. Смятам, че човешката раса няма друго бъдеще, освен да се пресели в Космоса. И затова искам да популяризирам интереса на хората към това“, казва Хокинг тогава.

Освен всички други свои изследвания Хокинг отделя от времето си и за да работи с руския инвеститор Юри Милнър по проекти, търсещи доказателства за интелигентен извънземен живот. Един от най-известните му цитати обаче гласи, че през по-голямата част от съзнателния си живот е страдал от жестоко парализиращо цялото тяло заболяване, но това не го е спряло да създаде семейство и да постигне успехи в работата си.

„Това показва, че човек не трябва да губи надежда“, пише Хокинг.