Meta потвърди плановете си за съкращаване на още около 10 000 служители във вторник, с което разшири поголовното уволнение, започнало през ноември миналата година.

Компанията - майка на Facebook и Instagram, също така ще закрие около 5000 свободни позиции като част от последния голям опит за намаляване на разходите на главния ръководител Марк Зукърбърг.

"Ето графика, който трябва да очаквате: през следващите няколко месеца ръководителите ще обявят планове за преструктуриране, насочени към изравняване на нашите показатели с останалите, отмяна на проекти с по-нисък приоритет и намаляване на темповете на наемане", потвърди Зукърбърг в писмо, озаглавено "Актуална информация за годината на ефективност на Мета".

Акциите на Meta поскъпнаха с близо 6% в началото на търговията за деня във връзка със съобщението. Инвеститорите реагираха положително на усилията на компанията за затягане на коланите, като акциите се повишиха с повече от 53% от началото на годината.

През февруари Зукърбърг обяви 2023 г. за "година на ефективността" на Meta и намекна, че вероятно ще има още съкращения.

В бележката си Зукърбърг признава, че служителите вероятно ще намерят последното му съобщение за намаляване на разходите за "изненадващо".

"На този етап мисля, че трябва да се подготвим за възможността тази нова икономическа реалност да продължи много години", каза Зукърбърг.

"По-високите лихвени проценти водят до по-слабо функциониране на икономиката, по-голямата геополитическа нестабилност води до по-голяма волатилност, а засиленото регулиране води до по-бавен растеж и по-големи разходи за иновации", добави той.

В подаденото от Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) заявление Meta заяви, че очаква по-ниски разходи за цялата 2023 г. в размер между 86 и 92 млрд. долара след съкращенията, което е по-малко от предишния диапазон от 89 до 95 млрд. долара.

Компанията заяви, че прогнозата ѝ "включва разходи за преструктуриране в размер на приблизително 3 - 5 млрд. долара, свързани с разходи за консолидиране на съоръженията и разходи за обезщетения и други разходи за персонал".

Зукърбърг призна, че технологичният гигант е наемал твърде агресивно служители по време на бума в оценките на технологичните компании в епохата на пандемията. Компанията имаше най-лошата си отчетена година през 2022 г., тъй като се ориентира към проблемно преминаване към скъпоструваща метатехнология въпреки намаляващите приходи и влошаващите се икономически условия.

Като част от усилията си за намаляване на разходите Зукърбърг започна и вътрешен процес, известен като "изглаждане", за да премахне слоевете на средния мениджмънт в компанията.

Meta дава ултиматум на мениджърите от средното ниво да преминат към немениджърска роля на "индивидуален сътрудник" в компанията или да напуснат изцяло, съобщи Bloomberg миналия месец.

Meta е един от няколкото технологични гиганта, сред които са и имената на Amazon и Alphabet - компанията - майка на Google, които съкратиха работни места в отговор на спада в технологичния сектор. Meta и нейните конкуренти бяха подложени на критики относно практиките си за наемане на служители предвид неотдавнашната вълна от съкращения.

Милиардерът и главен изпълнителен директор на технологичния сектор Томас Сибел е сред гласовитите критици, като заяви, че съкращенията на работни места са ясен показател, че "лудостта" напуска технологичния сектор.

Сибел заяви пред Insider, че компании като Meta и Google са наели прекалено много служители, въпреки че "нямат работа за тези хора".

"Те наистина не правеха нищо, работейки от къщи", твърди Сибел, главен изпълнителен директор на фирмата за изкуствен интелект C3.ai.

Снимка: Unsplash

Виж още: Meta работи по AI събеседници за Instagram, Messenger и WhatsApp