Вчера на специален търг в България бяха представени 66 различни модела лимузини от съветската епоха, използвани за превоз на чуждестранни делегации и държавни лидери, сред които Фидел Кастро и Франсоа Митеран.

Сред експонатите на аукциона имаше 20 автомобила Чайка, от които бяха заинтересовани най-много купувачи, сред които частни колекционери от Русия, Германия и Австрия.
В света има само 3000 такива автомобила и затова интересът е голям.
Повечето части на автомобилите са оригинални. Воланът е имитация на слонова кост, скоростите са автоматични, а купетата са направени от поцинкована ламарина.

В салона на лимузините са запазени дантелените перденца на прозорците, персийските килимчета, електрическите стъкла и допълненията от естествено червено дърво.
Вътре се побират седем души заедно с двете сгъваеми седалки за преводачите.

Автомобилите не са в движение от 10 години, тъй като поддръжката им е скъпа, коментира шефът на отдел Автотранспорт към НСО и председател на тръжната комисия Злати Райков, цитиран от в. Новинар.
В градски условия разходът на гориво е 27 литра на 100 км, а в извънградски около 20-22 литра.

Началната цена на колекционерските чайки, произведени между 1959 и 1988 година, беше между 5000 и 23 000 лева, в зависимост от техническото им състояние. Най-високата крайна цена за един автомобил плати жител на гр. Самоков 31 999 лв. който купи общо 8 чайки.

На търга бяха продадени 38 автомобила - всички лимузини Чайка, две Волга, Мерцедес 190, два джипа УАЗ, четири Роувър Маестро и девет Лада.

Парите, получени от аукциона над половин милион лева - ще отидат за закупуването на нови коли за Националната служба за охрана.

Тагове: