Когато дойде денят да се качите на първия си автономен автомобил, не забравяйте да сложите няколко пликчета за повръщане в него... просто за всеки случай. Защо? – ще попитате. Защото екип от Транспортния проучвателен институт на Университета Мичиган, САЩ, обяснява, че най-вероятно ще бъдете по-податливи на морска болест в тези коли. Поради няколко причини.

На първо място, тъй като няма да контролирате пряко автомобила си, невинаги ще можете да предугадите всеки завой, отклонение, спиране, промяна на скоростта и т.н. Разминаването между това, което виждате, и това, как се движи колата, се отразява на баланса ви. Екипът просто ви напомня да се замислите как се чувствате, когато някой друг шофира кола, в която се возите.

На второ място, хората имат предел на дейности, които засилват симптомите на гадене.

Изследователите са задали въпроси на 3200 възрастни от САЩ, Индия, Китай, Япония, Великобритания и Австралия какво биха направили по време на пътуване в роботизиран автомобил. Повечето от тях са заявили, че ще "четат, пишат съобщения, гледат филми/телевизия, играят на игри или ще работят". Всички те причиняват или увеличават световъртежа и гаденето в движещи се превозни средства.

Най-добрият начин за борба с „автомобилната болест“ е да използвате времето си за пътуване, за да говорите с другите пътници до вас (ако има такива) или да се отпуснете за сладка дрямка. Учените също така предлагат в самоуправляващите се коли да се вграждат по-големи прозорци.

 

Прочетете още: Volvo ще тества самоуправляващ се автомобил през 2017 г.