На събитие на Qualcomm в Хонконг Джей О, директор продуктово планиране в подразделението на Samsung за мобилни памети, обяви, че предстои нова вълна от UFS (Unified File Storage) памети през първата половина на 2019 г. Високоскоростните UFS 3.0 памети на Samsung вече ще се предлагат във варианти 128 GB, 256 GB и 512 GB, а по данни на производителя Micron през 2021 г. капацитетът им се очаква да достигне 1 TB.

Освен гореизброените капацитети технологията UFS 3.0 ще позволи двукратно увеличение на производителността. Освен памети за съхранение Samsung и Micron разработват и нова оперативна памет. През 2020 г. се очаква навлизането на LPDDR5, чиято максимална производителност достига 51.2 GB/s при понижаване на енергоемкостта с 20%.

Увеличаването на капацитета и производителността на паметите за съхранение и операции е от ключово значение за навлизането на 5G стандарта. Скоростите на трансфер, развивани от 5G мрежите, се нуждаят от адекватен хардуер, способен да ги обезпечи. В противен случай хардуерът ще се яви пречка пред реализирането на пълния потенциал на технологията.

 

Тагове: