Автомобилите днес са по сложни от всякога. Те имат огромен брой системи за следене на различни параметри, а в последните години включват елементи или цялостно интегриране с нашите смартфони и таблети. Но заедно с добрите страни на новото поколение мобилни технологии колите могат да придобият някои слабости.

Щатският сенатор Ед Марки от Масачузетс изразява притеснение, че все по-сложните високотехнологични автомобили стават все по-уязвими за хакерски атаки. Тяхната безжична свързаност и достъпът до лична информация от мобилните устройства са благоприятна цел за външна намеса. А още по-тревожното е, че надпреварвайки се за вграждането на тези нови технологии вътре в превозните средства, производителите на автомобили може би не са напълно наясно с опасностите.

Сигурността и неприкосновеността на личния живот днес е гореща тема, особено след разкритията на Едуард Сноудън. Хакването на смартфони и таблети не е нещо ново и дори не толкова напреднал хакер може да се справи с тази задача. Но ако бъде хакната системата на едно превозно средство, това може да има по-сериозни последствия.

Изследователи вече са доказали, че някои интелигентни автомобили могат да бъдат хакнати лесно, за да се извлече не само информация от тях, но в някои случаи дори да се осъществи отдалечен контрол до определени характеристики на колата. С вграждането на все повече и повече функции, достъпни от смартфони и дори умни часовници, хакерите получават все повече инструменти за достъп.

Сенатор Марки е изпратил въпроси до 20 автомобилни производители, за да ги разпита за техните практики за сигурност. Според сенатора някои от тях дори не разбират потенциалните опасности. Други разкриват неадекватни мерки за сигурност. А някои от тях дори не са наясно или не разкриват подробности за предишни хакерски инциденти.

Надежда все пак има. Различни организации и дори някои автомобилни производители се опитват да създадат по-строги стандарти за повишаване на сигурността. Но не е за учудване, че сенатор Марки иска да прескочи доброволния ангажимент, призовавайки за действия правителството на САЩ, за да бъдат наложени регулаторни стандарти, които да гарантират едно по-сигурно бъдеще с умните автомобили.

 

Прочетете още: Навигацията на Subaru Starlink показва защо очакваме Android Auto или Apple CarPlay