Представете си спортен автомобил, който е дело на една от британските марки с най-големи традиции в тази област. Участие има и едно от най-известните италиански дизайнерски студиа. Звучи добре, нали? След това попълваме формулата с мощен двигател V12, агресивен дизайн, още по-агресивна аеродинамика и състезателни амбиции, които трябва да събудят по-бързичко интереса на масовата публика към въпросния модел. Горе-долу така може да се опише Aston Martin V12 Zagato, ако в условието на нашата задача се изисква да не се употребяват имена.

Какво е особеното при V12 Zagato? На първо място, формулата за налагането на новия модел, ако въобще се стигне до това. Защото огромната част от автомобилните компании работи по отработена схема – лансира се нов модел, след това се прави негова състезателна версия, която печели състезания, трупа успехи и популярност, а това се отразява на продажбите. При V12 Zagato стратегията е друга – налице е състезателната кола, а ако тя се окаже успешна, в близко бъдеще Aston Martin ще представи на пазара и „серийната” версия на този автомобил. Интересен подход, дано да даде резултати.

 

V12 Zagato дебютира в конкурса за елегантност “Вила д’Есте”

 

V12 Zagato дебютира в края на май в 4-часово състезание на легендарната германска писта „Нюрбургринг”, но не успя да стигне до финала. Въпреки трудностите обаче създателите му са на мнение, че автомобилът има потенциал и може да спечели сърцата на богатите почитатели на динамиката и спортните емоции.

Дебютира успешно и на Конкурса за елегантност във „Вила д’Есте” в края на май и веднага след това беше хвърлен в битката на „Нюрбургринг” – две правилни маркетингови решения, които веднага привлякоха вниманието на медиите.

Развитието тепърва предстои

 

Защото във V12 Zagato е използван 6-литровият двигател V12 от Vantage с мощност 510 конски сили и максимален въртящ момент 570 Nm. И за да е по-добър балансът на шасито, двигателят е зад предната ос, а скоростната кутия – точно пред задната, така разпределението на теглото е много близо до най-доброто възможно. Оттук нататък конкретните данни за V12 Zagato стават по-скромни – какво ще е бъдещето на модела, колко точно бройки ще бъдат произведени, защото от Aston Martin упорито повтарят, че най-вероятно става въпрос за „съвсем лимитирана серия”. Да не говорим за цени и други подробности. Същото важи и за интериора на серийния модел – състезателната версия се отличава с липса на лукс и нормално оборудване, но когато клиентите поръчват новите си автомобили, все пак се надяват на малко повече кожа и скъпи материали, а не само на карбон, метална клетка за безопасност и автоматична противопожарна система. Бъдещето пред V12 Zagato остава неясно, но моделът има шансове да стане един от важните нишови автомобили на Aston Martin. Дори и да не постигне кой знае какви успехи на пистата.

 

 

 

Тагове: