Apple Watch е отличен инструмент за проследяване на резултатите ви при плуване, след като придоби по-силна водоустойчивост и опция за водни тренировки при Series 2. Оттогава устройството с право се превърна в задължителен спътник за плувеца, защото миналата седмица парамедиците успяха да спасят заклещен плувец, който се обади на 911 от своя Apple Watch.

Според полицейски доклад от Далз, Орегон, жена, плуваща в река Колумбия, се оказала в капан от вода с доста ниска температура. За зла участ кракът ѝ се закача в камъни, но тя все пак успява да се свърже с номера за спешна помощ. От полицията съобщават, че жената е била почти изтощена и е показвала признаци на хипотермия, когато е била спасена.

Apple Watch включва SOS функция, която позволява на потребителите да се обаждат на спешни служби, като задържат страничния бутон за няколко секунди. SOS и провеждането на телефонни обаждания изисква Apple Watch, който поддържа клетъчни и активен план за работа, без да има нуждата iPhone на потребителя да бъде наблизо.

Когато на мястото на инцидента пристигат първите служби, те се опитват да осигурят стълба на изпадналата в затруднение плувкиня, като същевременно разбиват камъните, заклещили крака ѝ.

„Офицер Риймс оцени сцената и определи, че спасяването на плувеца трябва да бъде незабавно и че той ще може да помогне при спасяването само като влезе във водата, за да усети защо се получава заклещването, тъй като водата е твърде мътна и бърза, за да позволи всяка видима проверка от горе“, се казва в доклада на полицията.

По-новите iPhone модели са устойчиви на пръски, но Apple Watch са оценени за използване по време на плуване в басейн и открити води. Apple насърчават използването на устройството точно в такива ситуации, което е добре дошло при неприятни инциденти.

Снимка: Apple

Виж още: Неофициалното YouTube приложение за Apple Watch направо ще ви подлуди