Днес се случи нещо, за което само се спекулираше – Spotify е сключила споразумение с Universal Music Group, според което музикалната стрийминг услуга ще дава достъп до някои нови албуми изключително за своите платени абонати две седмици, преди да бъдат пуснати за останалите.

Това не е напълно лоша новина, защото явно от Spotify са избрали златната среда, в която едновременно платените абонати имат достъп до нови албуми на момента, а в същото време безплатните абонати не са ограничени от достъпа до цялата библиотека, а просто ще трябва да почакат две седмици, за да чуят най-новите парчета на любимите си изпълнители.

Главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек заяви пред The Verge, че артистите могат да изберат дали да направят албумите си ексклузивни за платените абонати или директно да пускат музиката си за всички.
„Знаем, че не всеки музикален албум трябва да бъде пуснат за всички абонати, затова работихме усилено с UMG, за да разработим нова, гъвкава политика за пускане на албуми. От днес музикалните изпълнители под шапката на Universal могат да избират да пускат своите нови албуми само за премиум абонатите ни, две седмици по-рано.“

В случай че не сте наясно, UMG контролира почти всички музикални изпълнители. Това е много голям каталог от албуми, до които платените абонати на Spotify ще имат ексклузивен достъп веднага.