Японските автомобилостроителни компании Subaru и Toyota ще обединят усилията си, за да създадат нов компактен спортен автомобил със задно предаване. В гамата на Toyota той ще замести модела Celica, но за разлика от повечето останали представители на сегмента, ще е със задно предаване.

С цел намаляване на производствените разходи, двете версии на автомобила ще бъдат базирани на настоящия Subaru Impreza, въпреки че базата вероятно ще бъде по-къса за подобряване на динамиката. И двата модела ще получат познатия боксеров двигател на Impreza.
Въпреки че ще имат много общи компоненти, двата автомобила ще се различават на външен вид. Предвижда се и създаването на версия 4х4, от която може да се очаква впечатляващо представяне с турбо двигателя на Impreza WRX.

Ръководителите на двете компании обявиха, че смятат да си сътрудничат и в сегмента на малките автомобили. Първоначално Toyota ще доставя двигатели на Subaru, която в момента има договор с Daihatsu да продава градския модел Sirion като Justy.

Общите планове на двете компании бяха представени малко след като Toyota закупи 17% от конгломерата Fuji Heavy Industries, част от който е и Subaru. Очаква се първото съвместно разработено супермини да се появи през 2010-а, а двуместната спортна кола - година по-късно, съобщава агенция Speed-Press.

Тагове: