Самолет, който има нужда да кацне принудително на евакуирана магистрала в Лос Анджелис, се приземява върху SUV. Който е бил онлайн през юли 2000 г., може би помни това видео.

Клипът е дълъг около 3 минути и се казва 405: The movie. Макар да излиза много преди зората на YouTube, той е считан за първото вайръл видео. То е дело на двама VFX артисти, които просто искат да разказват истории, но успехът му променя начина, по който гледаме на тези клипове, и вдъхновява холивудските режисьори.

Пет години преди появата на YouTube Брус Бранит и Джереми Хънт (създателите на видеото) са бутикови холивудски VFX артисти, които са отговорни за някои от ефектите в The X-Files и Star Trek. Съответно на 30 и 26 години, те далеч не са утвърдени имена в индустрията и се чувстват ограничени от позициите си.

След няколко месеца на размисли един ден Бранит прикрепва камерата си към покрива на колата и записва кадри на магистрала 405, по пътя си към къщи. Идеята му е да провери колко е трудно да се премахне задръстването от кадрите, което се оказва не толкова сложно.

Една сутрин Бранит показва записа на Хънт и до следобед вече имат идея как да използват новооткрития си потенциал, до който смятат, че холивудските режисьори нямат достъп, без наличие на огромен бюджет. Само след няколко дни започва и реализирането на продукцията. Тя представлява екшън-комедия, заснета с потребителски клас камери, обработена на два слаби за времето си компютри.

Вижте още: Чудесни нови заглавия в HBO GO през юни