Запознайте се с Olli - симпатичен минибус, който не се нуждае от шофьор и е изработен по ефективна триизмерно принтирана технология. Olli може да бъде предпочитаното средство за придвижване в града на бъдещето.

Или поне в американската столица Вашингтон.

Olli е частично рециклируем, работи с електричество и ползва модифицирана версия на познавателния софтуер на IBM Watson, наречена Watson Internet of Things (IoT) for Automotive. В резултат системата приема команди на различни езици, превежда, може да разбира указания за посока и дори да учи навиците на пътниците. Така, ако поискате Olli да ви заведе до любим ресторант или до химическото чистене, бусът ще може да го направи.

Необикновеното превозно средство е дело на компанията Local Motors, а конкретният дизайн и идея принадлежат на Едгар Сармиенто, чието предложение е спечелило организирания от Local Motors конкурс.

"Опитах се да направя возило, което да е гъвкаво и да може да прави много неща. Това е решение за проблемите на градския траспорт на градовете. Бусът е опростен, минималистичен и компактен", разказва Сармиенто.

Първите практически тестове на Olli ще започнат още през това лято в малко градче на десет километра от Вашингтон.

Виж още: Лари Пейдж подпомага проекти за летящи автомобили?